Comisia Iordache taie din atribuțiile președintelui. Potrivit proiectului, Klaus Iohannis nu va putea refuza numirea președintelui ÎCCJ

24 noiembrie 2017, 23:08

Amendamentul care îi ia președintelui României dreptul de a respinge, chiar și motivat, numirea președintelui Înaltei Curți a fost formulat de Victor Alistar, membru al CSM din partea societății civile.

Victor Alistar, membru CSM: Decretul președintelui are doar caracter de oficialitate și asigură solemnitatea procedurii. În nici un caz nu e element de oportunitate.

Modificarea e contestată de parlamentarii PNL și USR. Aceștia o consieră neconstituțională și invocă o decizie a CCR din 2005.

Cătălin Predoiu, senator PNL: Președintele este totuși personajul din stat încărcat cu cea mai mare legitimitate populară și a-l reduce la un simplu notar înseamnă a-l deposeda de un atribut esential.

Steluţa Cătăniciu, senator ALDE: Ce motiv poate să invoce președintele României să refuze această numire?

George Dircă, senator USR: Până nu veți ajunge în CSAT, probabil că nu o să aflați niciodată de ce poate președintele să refuze anumite funcții. Astea sunt tehnici de manipulare.

Florin Iordache, deputat PSD, preşedintele comisiei special: Nu manipulăm nimic, am pornit de la opinia CSM, ne-o însușim sau nu, fiecare dintre noi avem un punct de vedere și cu asta basta. Până la urmă, o tranșăm prin vot.

Amendamentul a fost adoptat cu voturile PSD și ALDE. De la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va accepta o astfel de modificare.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Este o încercare nepotrivită și nu va rămâne așa. Am de gând să fac tot ce poate să facă președintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituție.

Parlamentarii puterii au renunțat în schimb la eliminarea președintelui din procedura de numire a procurorilor șefi, propusă de ministrul Justiției. Dezbaterile în comisie continuă săptămâna viitoare, când se va discuta răspunderea magistraților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite