Comisia Iordache discută astăzi introducerea unei instanţe speciale pentru magistraţi

5 decembrie 2017, 12:08

În cadrul celei de-a opta zi pe legile justiției asistăm la o adevărată falie la Comisia parlamentară specială între reprezentanții puterii, pe de o parte, și asociațiile profesionale de cealaltă parte, a transmis reporterul Marius Vulpe pentru emisiunea Perfect Imperfect.

Pe articolele cu miză nu s-a ajuns la niciun consens și o bună parte din amendamentele depuse au fost amânate pentru o decizie ulterioară în cadrul acestei comisii. Este vorba, în primul rând, de ideea de a desființa instanțele militare, ca acestea să nu mai fie incluse în cadrul instanțelor care se ocupă de justiție. În acest caz s-a propus o amânare.

Astăzi ar trebui să se ajungă la articolul controversat care privește înființarea acelei secții speciale de anchetă . În acest caz, cei de la CSM, dar și de la Parchetul General, secondați de Baroul Avocaților susțin că nu este necesară înființarea unei astfel de secții care  ar trebui să ancheteze acțiunile magistraților, pe motiv că, potrivit actualelor statistici, cazurile în care sunt implicați procurori sau judecători anchetați pentru rea credință sau pentru gravă neglijență în serviciu sunt prea puține ca să justifice crearea unui astfel de serviciu.

Discuții aprinse au fost în această dimineață și pe un articol care prevedea ca toate procedurile judiciare și actele privind administrarea justiției, precum și actele privind colaborarea între orice instituție și autoritate cu instituțiile din zona judecătorească ar trebui să fie de interes public. Asociațiile profesionale s-au opus unul astfel de amendament pe motiv că deja în legea 303 privind statutul  magistraților a fost adoptată o decizie prin care orice măsură, ordin sau protocol semnat de CSAT  din zona justiției ar trebui să devină informație de interes public.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite