Comisia Iordache a votat înființarea secției de anchetare a magistraților. Aceștia nu mai pot fi investigați de DNA

7 decembrie 2017, 10:37

Secția de investigare a unor infracțiuni din justiție va avea maximum opt procurori și va fi condusă de un procuror șef numit de plenul CSM. Modificarea este contestată și de procurorul general.

Opozitia a atras atenția că propunerea este susținută de o singură organizație profesională, UNJR, în rest sistemul o respinge.

Amendamentele aprobate de comisie trebuie să primească și votul plenului.

UPDATE Această secție va avea competențe inclusiv pe faptele de corupție, inclusiv pe infracțiunile de serviciu, dar și cele care sunt considerate infracțiuni contra Justiției, a transmis Marius Vulpe, de la Parlament. În această sferă de activitate vor intra inclusiv membrii CSM – au fost dezbateri largi astăzi, contre dure între Opoziție și Putere, pe această temă, cei din Opoziție susțin că această nouă secție ar putea să pună presiune suplimentară pe activitatea din Justiție.

UPDATE Comisia Iordache a votat primul alineat privitor la înființarea secției de anchetă a magistraților. Iată textul acestuia: „În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înfiinţează şi funcționează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de codul penal şi de legea 78-2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârșite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai csm +recum si de procurori şi judecători militari.”

Astăzi, în Comisia specială condusă de Florin Iordache, parlamentarii mai au de dezbătut 2 proiecte de lege, legea 304 privind organizarea judiciară, și 317, privind organizarea și funcționarea CSM, ne-a transmis Marius Vulpe, de la Parlament.

După scandalul de miercuri dintre putere și opoziție din plenul Camerei Deputaților, contrele continuă și joi pe organizarea judiciară. Miza o reprezintă înființarea așa numitei secții de anchetă pentru activitatea magistraților, procurori și judecători. În acest caz, inclusiv în zona asociațiilor profesionale, părerile sunt împărțite. Singurii care susțin acest demers sunt cei de la UNJR.

În schimb, Parchetul General dar, reprezentanții CSM dar și cei ai Baroului Avocaților susțin că în momentul de față nu este necesară crearea unei astfel de secții pe motiv că ar fi afectată independența, libertatea de mișcare a magistraților și în al doilea rând sunt prea puține cazuri în care un procuror sau un judecător sunt anchetați pentru erorile comise cu rea credință sau gravă neglijență.

Un alt motiv de dispută este un articol care a fost impus de reprezentanții actualei puteri în care se rescriu raporturi ierarhice între un procuror de caz și superiorul său. În momentul de față putea interveni și clasa un dosar pe legalitate, pe forme, acum însă el poate să oprească un dosar aflat în procedură doar pentru motive pe care le consideră neîntemeiate. Acest termen crează în opinia magistraților posibilități de interpretare și ar putea să ducă inclusiv la abuzuri.

În ce privește Legea 317, aceasta se referă la Inspecția Judiciară, mai precis la crearea unui statut autonom al acesteia, scoaterea ei din subordinea CSM.

Astăzi am avut dezbateri încinse între Opoziție și Putere pe tema manifestațiilor de ieri care au avut loc în fața Parlamentului, iar Marton Arpad (UDMR) a declarat că ceea ce s-a întâmplat aseară poate fi comparat cu mineriadele din anii 90.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite