Comisia Iordache a reluat discuțiile la codurile penale. Una dintre cele mai controversate schimbări - abuzul în serviciu

Parlamentarii puterii din Comisia Iordache au relaxat astăzi efectele unor articole din Codul penal. Astfel, confiscarea extinsă nu se mai aplică pentru cei acuzați de spălare de bani și apartenența la un grup infracțional organizat. Persoanele anchetate pentru corupție sau fapte asociate corupției pot beneficia de circumstanțe atenuante, dacă achită prejudiciul comis. Și eliberarea condiționată se va acorda mai ușor. Termenul a fost redus de la două treimi la jumătate din pedeapsă, iar pentru condamnații care au peste 60 de ani, la o treime. Amendamentele vor fi supuse la vot, în plen.

28 Iunie 2018, 12:10 (actualizat 28 Iunie 2018, 20:30) Știrile TVR |
Codul Penal, în Comisia Iordache
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Comisia Iordache a început în aceată dimineață dezbaterile privind modificarea Codului Penal. Una din cele mai controversate schimbări se referă la definirea abuzului în serviciu și impunerea unui prag în acest caz.

UPDATE Am parcurs până acum circa 100 de articole din Codul Penal și s-au operat o serie de amendamente, a transmis Marius Vulpe, de la Parlament. O parte din amendamentele CSM au fost adoptate de actuala Putere, în timp ce altele, ale Opoziției, au fost respinse pe bandă rulantă. S-au operat modificări pe zona de eliberare condiționată. Astfel, pentru pedepse cu închisoarea mai mici de 10 ani, în momentul de față s-ar putea aplica eliberarea condiționată dacă se execută jumătate de pedeapsă, în loc de două treimi, cum este acum în legea aflată în vigoare. Pentru condamnații de peste 60 de ani s-ar impune executarea doar a o treime din pedeapsă, față de jumătate, cum este în prezent, în cazul pedepselor mai mici de 10 ani. S-au operat modificări și în ceea ce privește circumstanțele atenuante. Dacă ai comis o infracțiune de corupție și achiți prejudiciul, se va considera circumstanță atenuantă, ceea ce nus e întâmplă în prezent.

Semnale puternice sunt din partea a 12 state care fac apel la toate părțile implicate în modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, să evite schimbările care ar putea slăbi statul de drept sau capacitatea României de luptă anticorupție.

După mai multe amânări, astăzi Comisia Iordache a intrat într-un ritm accelerat de dezbatere a tuturor amendamentelor depuse atât de asociațiile profesionale, cât și de zona politică, a transmis Marius Vulpe, prin telefon. O surpriză - în această dimineață au venit o serie de amendamente din partea Ministerului Justiției. Unul dintre ele se referă la abuzul în serviciu. Potrivit unor surse parlamentare, Ministerul Justiției a venit cu un prag valoric la nivelul unui singur salariu pe economie. Asta înseamnă că am putea să avem un prag de 2.000 de lei. La prima vedere, un astfel de prag nu ar ajuta personaje politice precum Liviu Dragnea, care deja suferă o condamnare pentru abuz în serviciu, unde prejudiciul este de peste 100.000 de lei. Până în momentul de față aceste amendamente nu au fost puse la dispoziția celorlalți parlamentari. Discuțiile se anunță până seara cel puțin.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI