Comisia Iordache a întocmit raport favorabil la modificările aduse Codului penal. Abuzul în serviciu, redefinit

Comisia Iordache a redefinit abuzul în serviciu și a restrâns semnificativ aria celor care pot fi acuzați de această infracțiune. Un funcționar public va putea fi condamnat doar dacă obține foloase pentru sine sau pentru rudele de până la gradul al doilea. Definiția a fost propusă de PSD și contestată vehement dar fără succes de PNL și USR. Dezbaterile au fost tensionate și s-a ajuns la jigniri și insulte.

02 Iulie 2018, 12:15 (actualizat 03 Iulie 2018, 09:14) Știrile TVR |
Abuzul în serviciu, redefinit
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În articolul propus de PSD, abuzul în serviciu este infracțiune doar dacă funcționarul încalcă legea în beneficiul său ori al familiei apropiate și produce un prejudiciu mai mare decât salariul minim pe economie, adică 1950 de lei.

PSD a preluat, practic, cu foarte mici modificări, formularea trimisă la comisie în această dimineață de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Articolul este criticat și de DNA, care avertizează că toate cele 215 dosare pentru abuz în serviciu trimise în judecată anul trecut vor fi soluționate cu achitare sau vor fi clasate.

În plus, vor scăpa nepedepsiți toți funcționarii publici care încalcă legea în beneficiul unor prieteni sau colegi de partid, cu prejudicii semnificative pentru bugetul public, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul retrocedărilor ilegale.

Comisia Iordache a dezincriminat total neglijența în serviciu.

Proiectul noului Cod Penal a fost adoptat cu voturile PSD, ALDE și UDMR și merge în plen. Au votat împotrivă PNL și USR, care se pregătesc deja să îl conteste la CCR.

ACTUALIZARE 17.30 Comisia Iordache a întocmit un raport de admitere a modificărilor aduse la Codul penal, cu 15 voturi 'pentru' și 7 'împotrivă'.  Proiectul va fi introdus marţi pe ordinea de zi a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

ACTUALIZARE 17.25 Pedeapsa pentru infracţiunile de corupţie, redusă la jumătate dacă prejudiciul este achitat, a decis Comisia specială pentru legile Justiţiei.

ACTUALIZARE 16.40 Grupul infracțional organizat a fost redefinit în Comisia Iordache.

ACTUALIZARE 16.30 Articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat în Comisia specială pentru legile Justiţiei, cu 12 voturi 'pentru' şi 2 abţineri.

ACTUALIZARE 15.39 Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au modificat articolul 297 din Codul penal, referitor la abuzul în serviciu.

A fost adoptat amendamentul PSD conform căruia pragul pentru această infracţiune nu se pedepseşte dacă nu depăşeşte salariul minim brut pe economie.

S-au înregistrat 13 voturi pentru, 7 împotrivă şi o abţinere.

Procurorii DNA au făcut o evaluare a impactului pe care modificarea propusă de Ministerul Justiției îl va avea asupra investigațiilor penale în situația în care va intra în vigoare.

"Adoptarea propunerii formulate de Ministerul Justiției ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancționate de legea penală și care aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege", se arată în punctul de vedere postat pe site-ul instituției.

"Consecința ar fi aceea că procurorii vor fi obligați să închidă numeroase dosare ca urmare a intervenirii prescripției", se subliniază în document.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 În acest moment avem în sfârșit o propunere asumată de către grupul PSD, precizează Marius Vulpe.

Este vorba despre amendamentul formulat de Ministerul Justiției. Amendamentul a fost însușit aproape în întregime.

Cei din opoziție susțin că prin acest amendament se dezincriminează parțial abuzul în serviciu și se îmblânzesc pedepsele. În opinia reprezentanților opoziției, acest lucru îi ajută pe cei care au acum astfel de dosare pe abuz în serviciu, inclusiv pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Cei de la USR susțin că 80% din dosarele aflate acum în lucru pe această infracțiune vor fi afectate de aceasta modificare adusă Codului penal.

ACTUALIZARE Ediție specială Chiar în această dimineață, pe masa Comisiei Iordache a ajuns un amendament formulat de Ministerul Justiției, a transmis de la Palatul Parlamentului Marius Vulpe, jurnalist TVR.

Potrivit amendamentului, fapta privind abuzul în serviciu va fi incriminată cu pedeapsă de la 2 până la 5 ani de închisoare sau cu amendă numai în cazul în care un funcționar public încalcă prevederile unei legi, ale unei ordonanțe de urgență sau ale unei ordonanțe guvernamentale, prin care obține un folos propriu pentru sine, pentru o rudă sau afin până în gradul II, cu constatarea unui prejudiciu de cel puțin un salariu minim pe economie. Este vorba, așadar, despre un prejudiciu de cel puțin 1.900 de  lei.

Amendamentul limitează fapta la nivelul funcționarului public și numai dacă se constată cu probe certe obținerea unui folos propriu.

Mai mult, pedeapsa maximă este scăzută. În prezent, abuzul în serviciu este pedepsit cu închisoarea de la 2 până la 7 ani.

Potrivit unor surse politice, social-democrații vor veni cu o interpretare proprie a amendamentului formulat de Ministerul Justiției.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI