Comisia Iordache a aprobat modificările aduse Codului de Procedură Penală

7 iunie 2018, 17:28

Unul dintre cele mai controversate amendamente adoptate prevede că ar putea fi cerută revizuirea hotărârilor judecatoreşti definitive cu privire la latura penală, atunci când judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei nu a redactat și nu a semnat hotărârea.

De asemenea, hotărârile de achitare în instanţă nu ar mai putea fi modificate în apel dacă nu sunt readministrate probe sau introduse probe noi.

O altă modificare prevede clasarea dosarului dacă în termen de un an urmărirea penală pentru faptă nu trece la urmărirea penală pe numele unei persoane.

Unele din dosarele cu sentințe de condamnare definitivă ar putea fi redeschise. Iar hotărârile de achitare în primă instanță nu ar mai putea fi modificate la apel dacă nu apar probe noi. Şi magistrații ar putea fi trași la răspundere de inculpați pentru dispunerea arestului preventiv. Sunt câteva dintre efectele posibile ale noului Cod de Procedura Penală.

Amendamentele depuse în ultimul moment de majoritatea PSD-ALDE au fost contestate în special de cei de la USR.

Cea mai controversată propunere este despre posibila redeschidere a dosarelor în care există condamnari definitive doar pentru că judecatorul care a participat la solutionarea cauzei nu este si cel care a redactat hotararea.

Opozitia acuză că se face de fapt un serviciu liderului PSD, Liviu Dragnea în Dosarul Referendumul, unde există o astfel de situație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite