Comisia Iordache a amânat discuţiile privind modificările la Codurile Penale până mâine, pentru a fi prezent și ministrul Justiției

Comisia Iordache
Comisia Iordache
18 decembrie 2017, 11:43

Florin Iordache a precizat că dezbaterile se vor amâna până marţi pentru a fi prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, fiind invitaţi să participe toţi factorii interesaţi.

„Am invitat să participe toţi cei implicaţi, de la Parchetul General, direcţii specializate. Este o discuţie serioasă, sunt amendamente depuse de toate grupurile şi în urma analizei să vedem care va fi decizia. Avem nevoie de o competenţă care este foarte bine să vină de la Minister, Parchet, asociaţii. Nu vom începe discuţiile pe Directivă până nu avem în sală prezenţa domnului ministru, pentru că avem nevoie de un punct de vedere”, a spus Iordache. 

Reprezentanţii USR şi PNL au criticat mai multe amendamente propuse de PSD şi ALDE la Codurile Penale, deputatul USR Stelian Ion susţinând acestea sunt de „o gravitate inimaginabilă” şi dacă acestea ar fi adoptate ar fi închise foarte multe dosare. 

Amendamentele au fost criticate şi de Parchetul General, secţia de procurori a CSM, de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi

Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată. 

„În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”, se arată într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penală. 

Joi, comisia specială parlamentară pe Legile Justiţiei a amânat dezbaterea privind modificările la codurile penale pentru transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat atunci că şedinţa va avea loc luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă