Comisia Iordache, dezbateri până la miezul nopții pe Legile Justiţiei. Președintele poate refuza o singură dată numirea șefilor de Parchete

18 decembrie 2017, 08:31

Acum nu există o limită pentru aceste situații. O modificare importantă s-a făcut azi în Senat, potrivit căreia parlamentarii găsiți în conflict de interese în perioada 2007-2013 nu vor mai fi sancționați. Deputatul PSD Florin Iordache a fost inițiatorul proiectului.

Totodată, secția specială de anchetare a magistraților va fi condusă de un procuror-șef, numit de președinte la propunerea ministrului Justiției. În secție vor lucra 25 de procurorori și personal auxiliar.

UPDATE 23.40 Comisia Iordache a finalizat, în urmă cu puțin timp, modificările la Statutul magistraților. Proiectul va fi votat marți în plen.

UPDATE Comisia specială a continuat în această seară, după dezbaterile pe buget, să discute amendamentele depuse de senatori la legea 303, care cuprinde și răspunderea magistraților, a transmis Andreea Dumitrescu pentru emisiunea „România 9″. Dezbaterile s-au prelungit până la miezul nopții.

UPDATE Şedinţa Comisiei speciale pentru legile Justiţiei a fost convocată pentru a elabora Raportul la proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, fiind devansată cu două ore faţă de ora anunţată iniţial.

Lucrările Comisiei s-au suspendat, dimineaţă, la ora 11.00, după două ore, pentru ca parlamentarii să poată participa la plenul comun privind bugetul, urmând a se relua la ora 16.30. Cu toate acestea, şedinţa a fost convocată la ora 14.30, pentru a putea elabora Raportul la modificările Statutului magistraţilor.

UPDATE Reprezentanții Puterii și ai Opoziției s-au contrat mai mult de 20 de minute pe un amendament al senatorului PSD Șerban Nicolae prin care se propunea eliminarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) din procedura de verificare a declarațiilor pe care magistrații trebuie să le dea, cu privire la o eventuală colaborare cu serviciile de informații, a transmis Marius Vulpe, din Parlament. În timpul acestor dezbateri, reprezentanții Opoziției au invocat faptul că acest amendament nu are susținere factuală, că atribuțiile CSAT în acest domeniu în aceste verificări au fost pe deplin funcționale, nu au existat disfuncționalități sau reclamații din partea vreunui magistrat. Șerban Nicolae a încercat să obțină concursul colegilor săi de partid, dar nici aceștia nu s-au arătat prea impresionați de argumentele invocate. Mai ales că, în locul CSAT urma să fie inclusă și Comisia de apărare, din care chiar Șerban Nicolae face parte. Estimăm că va fi o ședință foarte lungă, nu se știe dacă vom avea un raport pe Legea 303, deoarece Forumul judecătorilor, AMR și CSM au formulat mai bine de 600 de amendamente și o mare parte dintre ele au fost luate de Opoziție care are drept obiectiv să tergiverseze cât mai mult discuțiile, astfel încât să nu se meargă pe repede înainte cu un vot în plenul Senatului.

UPDATE Senatorul USR George-Edward Dircă, membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, cere amânarea dezbaterilor, invocând o solicitare a unor judecători CSM și a unor magistrați care vor mai mult timp pentru a studia aceste amendamente și a propune modificări. „Lucrările acestei ședințe se desfășoară pe repede înainte, astfel că este foarte greu de urmărit tot ceea ce se întâmplă, apreciem că ar fi oportun ca CSM-ul să aibă o întâlnire a plenului, în care să exprime un punct de vedere cu privire la aceste modificări, să ne fie comunicat înainte de a trece la următoarele discuții”.

Președintele comisiei, Florin Iordache: „Discutăm de două lucruri diferite: O parte dintre magistrați au avut observații sau obiecții la ce înseamnă modificările la directivă – unde discutăm de modificări de coduri sau decizii CEDO. Vă reamintesc că în dezbaterea din Camera Deputaților la cele 3 legi, reprezentanții CSM au fost prezenți, ai asociațiilor profesionale au fost prezenți, câți au depus amendamente, iar foarte multe dintre amendamentele trimise de CSM, de asociații sau de reprezentanții societății civile au fost luate în dezbatere. Cel puțin din punctul nostru de vedere nu venim cu schimbări majore față de cele trei legi trecute prin Camera Deputaților, propunem corelări față de… pentru că ele au trecut printr-o anumită succesiune, eu voi supune votului d-voastră discuția de a nu…”.

Membrii comisiei vor dezbate, în continuare, modificările aduse Codurilor Penale pentru aplicarea Directivei europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Amendamentele depuse de PSD si ALDE au fost criticate de opozitie, precum şi de secţia de procurori a CSM, de Parchetul General si de DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite