CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES

Comisia Europeană vrea să elimine dependenţa de importurile energetice din Rusia prin surse regenerabile

Comisia Europeană şi-a propus să elimine dependenţa de importurile energetice din Federaţia Rusă. Ţinta e ca în următorii 3 ani, 20 la sută din consumul de energie al Europei să provină din surse regenerabile. Amănunte are corespondentul nostru la Bruxelles, Lucian Pârvoiu.

28 Ianuarie 2017, 21:28 (actualizat 28 Ianuarie 2017, 21:31) |
Imbold pentru energiile regenerabile
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cursa către o societate cât mai puţin dependentă de importurile din Rusia şi cât mai puţin poluată de sursele clasice de productie este una cu obstacole. Nu toate ţările Uniunii Europene par seduse de energia din surse regenerabile şi de ţintele stabilite la Bruxelles.

Christian Egenhofer, cercetator-sef la Centrul pentru studiul politicilor Europene: "Privind acum la statistici, e de aşteptat ca Europa să-şi atingă ţinta de 20% energie regenerabilă, însă există şi unele state membre care nu vor putea să atingă această ţintă."

Printre acestea, Franţa, cea mai mare producătoare mondială de energie nucleară şi Olanda, care dispune de importante resurse de gaze naturale. Pentru ca media europeana de 20 la suta energie curată până în 2020 să fie atinsă, va fi nevoie de efortul solidar al celorlalte ţări, care să sporească resursele regenerabile pentru a acoperi întârzierile celorlalţi.

Potrivit unui raport al unei importante firme de consultanta, România ar putea fi una dintre aceste ţări. România încurajează dezvoltarea energiilor verzi prin scheme de sprijin adresate atât producătorilor, dar şi gospodăriilor particulare care doresc să instaleze panouri fotovoltaice sau eoliene.

Răzvan Nicolescu, consultant Deloitte, ex-ministru al Energiei: "În privinţa României, ma bucur că suntem printre evidenţiaţii raportului. Sigur că există şi la noi o îngrijorare. Sper să nu se justifice, în legătură cu nevoia de a adopta nişte clarificări la actuala schemă de sprijin pentru energia regenerabilă".

Clarificările sunt aşteptate de la actualul executiv, după ce la finele anului trecut Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru sporirea sprijinului pentru producătorii de energie regenerabilă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI