Comisia Europeană va prezenta „pașaportul verde digital” pe 17 martie

Comisarul european Margaritis Schinas
Comisarul european Margaritis Schinas
1 martie 2021, 18:53

Vorbind la o conferinţă de presă după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai Sănătăţii, Schinas a asigurat că obiectivul va fi ”stabilirea unei direcţii comune către o deschidere sigură şi egală a Europei”.

Acest ”paşaport” va fi propus de Comisia Europeană ca un instrument ”legislativ”, aşadar nu va fi opţional, şi va avea la bază tratatele europene şi libertatea de circulaţie în UE, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Documentul digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, rezultatele la testele de COVID-19 efectuate sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

”Trebuie să căutăm modalităţi de a folosi acest instrument pentru a facilita mobilitatea evitând discriminările între cetăţeni”, a subliniat Margaritis Schinas.

El a anunţat că propunerea Comisiei Europene pentru ”paşaportul verde digital” va fi transmisă Parlamentului European pe 17 martie şi apoi supusă aprobării liderilor europeni la summitul din 25-26 martie.

Divizaţi asupra acestei chestiuni, liderii europeni au convenit la summitul desfăşurat săptămâna trecută să încredinţeze Comisiei Europene sarcina de a elabora condiţiile tehnice pentru un certificat de vaccinare. Executivul comunitar a fost astfel însărcinat ”să asigure coordonarea asupra criteriilor (…) şi să creeze o platformă care să conecteze diferitele soluţii naţionale”, un sistem a cărui implementare va necesita cel puţin 3 luni.

Într-o serie de postări pe Twitter, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat luni că scopul acestui document digital este de a le permite cetăţenilor europeni ”să călătorească, în siguranţă, în Uniunea Europeană sau peste hotare, pentru muncă sau turism”.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite