Comisia Europeană va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiției. Avertisment privind „pericolul regresării”

24 ianuarie 2018, 10:36

Documentul face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbateri conform recomandărilor UE și să construiască un consens privind calea de urmat.

„O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile”, avertizează Juncker și Timmermans.

Comisia subliniază că, potrivit raportului MCV din noiembrie, Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. Bruxelles-ul reamintește de necesitatea avizului Comisiei de la Veneția ca o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și ca element important pentru îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și verificare.

„Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări„, avertizează președintele și prim-vicepreședintele Comisiei.

Instituția face apel la Parlamentul României „să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat”. Se reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.

Comisia Europeană avertizează din nou cu privire la „pericolul regresării”. Anunță că va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția, „pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.

Parlamentul European va discuta pe 7 februarie, în cadrul reuniunii sale plenare de la Strasbourg, despre „ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”, cu declaraţii ale Consiliului şi Comisiei, conform agendei legislativului comunitar.

La București, poziția Comisiei Europene a stârnit și iritare, și nedumerire în rândurile puterii. Opoziția o consideră însă perfect îndreptățită.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre ultimele evoluții în materie de justiție.

„Astăzi, când destinul nostru european se fundamentează pe domnia statului de drept și pe egalitatea în fața legii, progresul României este indisolubil legat de existența unei legislații coerente și stabile, capabile să sancționeze abuzurile și necinstea. Manifestațiile pașnice și democratice arată o față frumoasă a României de astăzi: o societate care știe ce vrea, care nu abdică de la principiile fondatoare ale României moderne”.

Comisia Europeană a mai trimis o declarație asemănătoare, în care își exprimă îngrijorarea față de mersul lucrurilor în România pe 1 februarie anul trecut, imediat după adoptarea Ordonanței 13.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite