Comisia Europeană a propus acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

17 iunie 2022, 08:44

Două luni și jumătate.

Atât a durat parcursul birocratic al cererilor formulate de Moldova și Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană, depuse imediat după începerea agresiunii ruse în Ucraina.

Un parcurs extrem de rapid, impulsionat de războiul de la granițele Uniunii Europene.

În mod normal, procedurile ar fi durat ani întregi, însă, în aceste condiții excepționale, Ucraina a primit unda verde a Comisiei Europene. Pe merit, spune Ursula von der Leyen, care a remarcat direcția pro-europeană de necontestat pe care s-a angajat țara imediat după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

Și în cazul Moldovei, decizia fost favorabilă.

Acordarea statutului de țară candidat pentru cele două state este condiționată de reforme absolut necesare pentru adaptarea administrației și economiei la valorile Uniunii Europene și la piața unică.

Autoritățile de la București, care au susținut în mod constant aspirațiile europene ale Chișinăului, au reacționat cu satisfacție.

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat sprijinul pentru partenerii din est, iar președintele Klaus Iohannis consideră că vestea de vineri este un binemeritat pas înainte pentru cetățenii Ucrainei și ai Republicii Moldova.

Autorităţile de la Chişinău au salutat decizia Comisiei Europene de a acorda Republicii Moldova statutul de „candidat” la aderare.

Este un pas extrem de important pentru consolidarea bunăstării cetăţenilor, dar şi a păcii în Europa, a subliniat executivul de la Chișinău.

Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană. Vrem ca ei să trăiască alături de noi visul european. Recomandăm acordarea statutului de candidată Ucrainei, în condițiile în care țara va efectua o serie de reforme importante.  Ucraina și-a arătat în mod clar angajamentul de a respecta valorile și standardele europene. Și a pornit, înainte de război, pe drumul său spre UE, a scris Ursula Von der Leyen, pe contul său de Twitter.

De asemenea, recomandăm acordarea statutului de candidat Moldovei, în condițiile în care țara va efectua reforme, a scris Ursula Von der Leyen.

Mai are un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor.

Georgia trebuie acum să fie unitară din punct de vedere politic pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală și UE.

Așa că recomandăm Georgiei să facă demersuri în vederea perspectivei europeane, dar să revină și să încerce să îndeplinească o serie de condiții înainte de a-îi fi acordat statutul de candidat, a mai scris Ursula Von der Leyen.

O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE a fost aprobată, vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a aflat agenţia germană de presă din cercurile Comisiei.

Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.

La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.

Potrivit unor surse din cercurile Comisiei, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de „potenţial candidat la UE”.

Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată încă de săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite