EXCLUSIV ȘTIRILE TVR

Răspuns pentru TVR: Comisia Europeană urmărește îndeaproape posibilele modificări ale legilor justiției și ale codurilor penale

Comisia Europeană urmărește îndeaproape procesul parlamentar din România și posibilele modificări ale legilor justiției și ale codurilor penale - este răspunsul dat de forul european unei întrebări venite din partea TVR.

18 Decembrie 2017, 14:00 (actualizat 18 Decembrie 2017, 16:05) | Ionuț Gheorghe |
Comisia Europeană

TVR a cerut poziția Comisiei Europene în privința mersului reformelor în justiție, prin prisma celor mai recente inițiative legislative. În răspunsul său, Comisia Europeană spune că "a arătat clar că consultarea Comisiei de la Veneția este o parte esențială a generării de încredere în aceste reforme" și că Consiliul European a adoptat, săptămâna trecută, concluzii privind cel mai recent MCV, "care solicită autorităților române să abordeze în totalitate preocupările și toate recomandările formulate de Comisie pentru a încheia cu succes procesul MCV".

Iată răspunsul integral al Comisiei Europene:

"Comisia urmărește îndeaproape procesul parlamentar din România și posibilele modificări ale legilor justiției și ale codurilor penale.

În cel mai recent raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (CVM), Comisia a subliniat că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure un proces legislativ deschis, transparent și constructiv privind legile justiției.

De asemenea, Comisia a arătat clar că consultarea Comisiei de la Veneția este o parte esențială a generării de încredere în aceste reforme.

Săptămâna trecută, Consiliul a adoptat Concluzii privind cel mai recent raport al MCV, care solicită autorităților române să abordeze în totalitate preocupările și toate recomandările formulate de Comisie pentru a încheia cu succes procesul MCV".

În Parlament, de câteva săptămâni au loc dezbateri contradictorii în ce privește Statutul magistraților, Legea privind organizarea ANI, Legea privind organizarea judiciară și codurile penale. Opoziția, asociațiile profesionale ale magistraților, Parchetul General, DIICOT, DNA și reprezentanți ai societății civile susțin că amendamentele aduse la aceste legi lovesc în statul de drept și aduc prejudicii luptei anti-corupție.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI