Comisia Europeană, un nou mesaj clar de susţinere pentru acceptarea României în spaţiul Schengen

Comisia Europeană a transmis astăzi un nou mesaj clar de susţinere pentru acceptarea României în spaţiul Schengen, cu doar 3 zile înaintea unui summit decisiv în acest sens. Comisarul pentru Afaceri Interne spune că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile, iar vicepreşedintele Executivului comunitar le răspunde celor care se opun aderării din motive de securitate că acestea sunt mituri şi că extinderea va însemna de fapt mai multe controale.

05 Decembrie 2022, 19:14 (actualizat 05 Decembrie 2022, 20:24) Știrile TVR |

Acceptarea României în spaţiul Schengen, împreună cu Bulgaria şi Croaţia, va fi principalul punct pe agenda miniştrilor de Interne şi Justiţie care se vor reuni săptămâna aceasta la Bruxelles. Executivul comunitar speră la un vot pozitiv.

Au existat şi obiecţii, mai exact Olanda, Suedia şi Austria aşa că oficialii de la Bruxelles au trimis o nouă misiune de evaluare care a constatat că România, Bulgaria şi Croaţia sunt şi mai pregătite decât se ştia de la ultima verificare.

Chiar şi aşa, există cei care resping ideea extinderii spaţiului Schengen, notabil Viena, din motive ce ţin de migraţie, iar vicepreşedintele Comisiei Europene a ţinut să le răspundă direct.

Migraţia pe ruta Balcanilor de Vest este o problemă pe care statele Schengen din vecinătate, Austria şi Ungaria în special, încearcă de mult să o rezolve.

Comisia Europeană a propus acum un plan de acţiune cu 20 de măsuri, ce includ întărirea managementului la frontieră, proceduri de azil accelerate sau alinierea politicilor vizelor. O soluţiei salutată şi de guvernul României care şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la aplicarea acestui plan.

Consiliul JAI unde se va decide sau nu extinderea Schengen are loc la Bruxelles în zilele de 8 şi 9 decembrie.

Din cele 27 de state ale Uniunii Europene, 5 nu sunt în Schengen: România, Bulgaria, Croaţia, Cipru şi Irlanda.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI