Comisia Europeană solicită mandat pentru negocierea unor acorduri de transport rutier cu Ucraina și Republica Moldova. Clauze privind recunoaşterea permiselor de conducere ucrainene

Adina Vălean
Adina Vălean
6 aprilie 2022, 18:21

Având în vedere că rutele tradiţionale de transport din regiune sunt în prezent închise, iniţiativa urmăreşte să asigure lanţurile de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, în urma agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Acordurile cu Ucraina şi Moldova presupun liberalizarea parţială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste ţări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime – indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. Blocarea acestor porturi a afectat negativ şi Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi şi a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluţie imediată pentru economiile acestor două ţări”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, citată de Agerpres.

Comisia propune o mai mare flexibilitate pentru transportul rutier de mărfuri, permiţând transportatorilor ucraineni, moldoveni şi din UE să tranziteze şi să opereze pe teritoriile celorlalţi.

Propunerea include, de asemenea, clauze privind recunoaşterea permiselor de conducere ucrainene şi a certificatelor de competenţă profesională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite