Comisia Europeană salută acordul privind numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef european

Comisia Europeană (CE) a salutat miercuri acordul la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia nou-creată de procuror-şef european. "Acest acord este un semnal puternic că UE susţine cu fermitate lupta împotriva criminalităţii financiare şi protejarea banilor contribuabililor", a transmis Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, consumatori şi egalitatea de gen, citată într-un comunicat al executivului comunitar.

25 Septembrie 2019, 14:08 (actualizat 25 Septembrie 2019, 14:36) Știrile TVR |
Laura Codruța Kovesi / FOTO: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"Prin structura sa unică, Parchetul European va acorda prioritate soluţionării cazurilor de criminalitate transfrontalieră şi se va asigura că nicio infracţiune împotriva bugetului UE nu va rămâne nepedepsită. Această instituţie reprezintă un răspuns la solicitările cetăţenilor europeni şi le oferă procurorilor europeni instrumente noi pentru a ancheta şi a urmări penal cu tenacitate aceste cazuri la nivelul UE", a precizat ea.

Vera Jourova a salutat numirea fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ca primul procuror-şef european şi şi-a exprimat "convingerea fermă că îşi va îndeplini misiunea într-un mod remarcabil în fruntea Parchetului European".

"Graţie acordului (...), vor putea demara lucrările necesare pentru ca noua instituţie să îşi înceapă activitatea, conform planificării, până la sfârşitul anului 2020. Comisia va rămâne un susţinător ferm al eforturilor colective de combatere a fraudei şi a corupţiei în UE", a mai spus ea.

La rândul său, Gunther Oettinger, comisarul european pentru Buget şi resurse umane, a dat asigurări că atât Comisia Europeană, cât şi Oficiul European de Luptă Antifraudă o vor sprijini pe Kovesi în noua funcţie.

"Comisia Europeană depune eforturi deosebite pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu respectarea regulilor şi aduce o valoare adăugată la nivelul UE. Acest lucru presupune, de asemenea, combaterea eficientă a fraudelor împotriva bugetului UE", a spus el, citat în acelaşi comunicat.

"Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost cel care a jucat, până în prezent, acest rol esenţial şi activitatea sa va continua ca birou de investigaţii independent, care va pregăti recuperarea de fonduri şi adoptarea altor măsuri de protecţie. Procurorul european se va asigura că acţiunile desfăşurate la nivelul Uniunii vor reprezenta un pas în plus şi chiar vor avea drept consecinţă trimiterea în judecată a celor care săvârşesc infracţiuni ce afectează bugetul Uniunii", a adăugat Oettinger.

"Îi doresc noului procuror-şef desemnat mult succes în abordarea provocărilor cu care se va confrunta. Atât Comisia Europeană, cât şi OLAF o vor sprijini cu fermitate în îndeplinirea sarcinilor viitoare", a mai precizat el.

În fiecare an, bugetele naţionale înregistrează pierderi de venituri din TVA în valoare de cel puţin 50 de miliarde de euro ca urmare a fraudei transfrontaliere. Parchetul European va fi un organism independent şi descentralizat al Uniunii Europene, care va avea competenţa de a cerceta, a urmări penal şi a trimite în judecată persoanele învinuite de săvârşirea unor infracţiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupţie ori cazurile transfrontaliere de fraudă gravă în materie de TVA, explică Bruxelles-ul.

Regulamentul de instituire a Parchetului European în cadrul cooperării consolidate a fost adoptat la 12 octombrie 2017 şi a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În prezent, sunt 22 de state membre participante. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.

Sediul Parchetului European va fi la Luxemburg, iar Laura Codruţa Kovesi va avea un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Responsabilitatea sa va fi de a organiza activitatea Parchetului European, şi anume de a reprezenta această instituţie, de a-i direcţiona acţiunile şi de a-i asigura buna funcţionare, mai precizează Comisia Europeană.

Echipele de negociere ale Parlamentului European (PE) şi Consiliului UE au ajuns marţi seară la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kovesi în fruntea noului Parchet European.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI