Comisia Europeană, reacţie la declaraţiile lui Eugen Teodorovici: Libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a reacţionat, printr-un purtător de cuvânt, la dedclaraţiile ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici privind restricționarea pieței muncii.

28 Noiembrie 2018, 15:24 (actualizat 28 Noiembrie 2018, 15:26) Știrile TVR |
Reacţia Comisiei Europene la declaraţiile lui Eugen Teodorovici

• După cum știți, ca regulă generală, nu comentăm comentarii.

• În general, permiteți-mi să vă reamintesc că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE, unul dintre pilonii pieței interne consacrat în tratate și, potrivit studiilor, cel mai prețuit drept al europenilor din Uniunea noastră.

• Poziția Comisiei a fost clară de la începutul acestui mandat: crearea unei piețe interne mai profunde și mai echitabile reprezintă o componentă esențială a construirii unei Europe mai sociale. Pentru a funcționa în mod corespunzător, mobilitatea forței de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte și aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă în același loc pentru lucrătorii detașați.

• De asemenea, împreună cu Pilonul European al Drepturilor Sociale, UE s-a angajat să se străduiască pentru condiții mai bune de muncă și de viață de-a lungul întregii Uniuni, în lumina provocărilor cum ar fi îmbătrânirea societății, globalizarea și digitalizarea.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a propus ca, după cinci ani, migranții să fie nevoiți să-și caute de lucru în altă țară sau să se întoarcă de unde au plecat. E o propunere fără acoperire, spun specialiștii în resurse umane, dincolo de faptul că i-ar afecta pe milioanele de români care muncesc în străinătate. “Intenţia mea a fost aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru, al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social, a precizat, ulterior, ministrul Finanţelor pe pagina sa de socializare.

20% dintre românii cu vârste între 20 și 64 de ani, care sunt apți de muncă, trăiesc în alte țări ale Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat. Cei mai mulți lucrează în Italia, Spania, Germania și Marea Britanie.

Iar în țara noastră, domenii precum construcțiile, industria prelucrătoare, agricultura, turismul și sănătatea se confruntă cu un deficit de angajați.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI