Comisia Europeană propune un mecanism prin care să taie fondurile pentru ţările în care este încălcat statul de drept

2 mai 2018, 21:25

Comisia Europeană propune un nou mecanism care să protejeze bugetul Uniunii Europene. Practic, cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă, sau să restricţioneze accesul la finanţări pentru statele care afectează statul de drept.

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Este vorba de un mecanism cu aplicare generală deoarece nu vizează anumite state membre, dar este o parte importantă din noua arhitectură bugetară a UE.”

Mecanismul propus de Comisie vizează protejarea banilor europenilor aunci când statul de drept degradează sau riscă să degradeze buna gestiune financiară a proiectelor. Astfel, țările prinse în offside ar urma să rămână fără fonduri europene, în urma unei proceduri care începe cu atențioanarea statului respectiv și se finalizează în Consiliul European, prin procedura votului cu majoritate calificată inversă.

La Bucureşti, vestea a fost primită diferit.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „România nu este acuzată în mod oficial de UE că nu respectă normele statului de drept. […] Există de foarte multe ori tentaţia şi tendinţa în România de a considera o afirmatie facută de Comisia Europeană ca adevărul absolut.”

Eugen Teodorovici,  ministrul Finanţelor: „Multe ţări europene care ne dau sfaturi, din păcate de pe poziţii pe care nu le merită, ar trebui să se uite întâi şi întâi în grădina proprie şi după aceea să discutăm la aceeaşi masă.”

Cătălin Predoiu, deputat PNL: „România, ca şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, va pierde în următorii ani zeci de miliarde de euro fonduri europene pentru că cestea sunt legate de criteriul respectului regulii de drept, respectul independenţei justiţiei, combaterea corupţiei.”

În propunerea de buget 2021 – 2027, Comisia nu arată cu degetul spre o ţară anume. Însă Executivul de la Bruxelles a declanșat împotriva Poloniei procedura de activare a articolului 7 din Tratatul Uniunii. De asemenea, Ungaria face obiectul monitorizării Comisiei, din cauza controversatei legi a învățământului, iar modificarea legilor justiției din țara noastră a fost subiectul unui schimb de replici între București și Bruxelles.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite