Comisia Europeană propune un certificat verde digital pentru a facilita libera circulaţie în condiții de siguranță

Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în Uniune. Certificatele de vaccinare ar urma să fie valabile în toate statele membre. Data avansată pentru acest document este 1 iunie. Austria a anunțat însă că va introduce de luna viitoare un astfel de certificat verde digital.

17 Martie 2021, 20:15 Știrile TVR |

Comisia Europeană propune  crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19.  Certificat verde de deplasare, fără discriminare. Aceasta este soluția, cu trei variante, avansată de Comisia Europeană.

Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia Europeană (CE) va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "Cu acest certificat digital vrem să ajutăm statele membre să restabilească libertatea de mişcare într-un mod responsabil, sigur, de încredere."

Comisarul european pentru justiție a declarat că statele membre vor fi obligate să accepte certificatul de vaccinare cu un ser autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului. În cazul vaccinării cu un alt produs, rămâne la latitudinea fiecărui stat ce face.

Austria propune o aplicație pe telefoanele mobile la nivel european, care să prevadă categoria în care se află călătorii: vaccinat, cu test Covid negativ sau vindecat după boală. Autoritățile de la Viena vor experimenta rapid un model de certificat verde.

Sebastian Kurz,  cancelarul Austriei: "Nu vrem să aşteptăm implementarea de către UE, aşa că vom face primii paşi la nivel naţional. Ministrul sănătăţii vă prezenta mâine, într-o conferinţă de presă, liniile juridice pentru introducerea certificatului verde în Austria încă din aprilie."

Certificatul verde digital vă fi emis în limba engleză și în limba națională. NU vă fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului la libera circulație în UE, au explicat oficiali de la Bruxelles. Pentru a fi gata la vară, propunerea certificatului verde trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 24°C 26°C
CONSTANTA 25°C 24°C
CRAIOVA 30°C 30°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI