Comisia Europeană propune reguli pentru salarii minime adecvate în UE

Comisia Europeană a propus miercuri standarde pentru stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre UE, în ideea de a reduce inegalitatea salariilor, pentru a creşte stimulentele şi a ajuta la susţinerea cererii interne, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

28 Octombrie 2020, 16:22 (actualizat 28 Octombrie 2020, 16:27) |
Comisia Europeană / FOTO: Autor: CONSTANTIN DUMA Credit: ROMPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Propunerea Executivului comunitar este cu atât mai importantă, cu cât pandemia de coronavirus a afectat în special angajaţii din sectoarele care plătesc salarii minime, precum retailul şi turismul, barurile şi restaurantele, alături de angajaţii din sectorul de îngrijiri persoane şi de cei care fac curăţenie.

Propunerea Comisiei, care va trebui să fie negociată cu guvernele statelor membre şi cu Parlamentul European, stabileşte doar standardele comune pentru un salariu minim, dar nu şi un anumit nivel al salariului minim propriu-zis.

"Directiva propusă creează un cadru pentru a face salariile minime mai adecvate şi a favoriza accesul muncitorilor la protecţia oferită de salariul minim în UE. Ea nu obligă statele membre să introducă un salariu minim legal şi nici nu fixează un nivel comun al salariului minim", subliniază Comisia Europeană.

Un salariu minim există în toate statele membre UE. În 21 de state membre există un salariu minim legal stabilit de guvern, iar în 6 state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia) salariul minim este stabilit în negocierile colective dintre angajatori şi sindicate.

Comisia susţine că ţările unde există un salariu minim legal ar trebui să pună la punct criterii clare şi stabile pentru stabilirea salariilor minime, valori de referinţă indicativă pentru a ghida evaluarea caracterului adecvat al acestor salarii, precum şi actualizări regulate şi în timp util al salariilor minime.

De asemenea, propunerea Comisiei este ca în aceste state partenerii sociali să participe în mod activ la stabilirea şi la actualizarea salariilor minime legale.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 5°C
IASI -4°C 5°C
CLUJ -4°C 0°C
CONSTANTA -1°C 6°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -4°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI