Comisia Europeană propune înăsprirea regulilor privind exportul de deșeuri în afara UE

Comisia Europeană a propus o revizuire a regulamentului UE privind transferurile de deşeuri, astfel încât să fie mai dificil pentru statele membre să-şi expedieze deşeurile către ţările mai sărace din afara blocului comunitar, relatează agențiile Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

17 Noiembrie 2021, 17:05 (actualizat 17 Noiembrie 2021, 17:22) |
Gestionarea deșeurilor / FOTO: Shutterstock

Legislaţia propusă, care mai are nevoie de aprobarea statelor UE şi a Parlamentului European, face parte din ansamblul de inițiative pentru a reduce poluarea şi pentru a spori reciclarea unor materiale precum plasticul, textilele şi metalele, conform Pactului Verde european.

Astfel, exporturile deşeurilor către ţările ce nu sunt membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) vor fi permise numai dacă acestea din urmă acceptă să le primească şi ''sunt în măsură să le gestioneze durabil''. Cât despre exporturile către ţările membre ale OCDE - circa 10 în afara UE -, acestea vor putea fi suspendate dacă acele deşeuri sunt susceptibile să provoace probleme de mediu.

De asemenea, companiile europene exportatoare vor trebui să se asigure că instalaţiile de la destinaţie sunt supuse unui audit independent, care să ateste că pot gestiona aceste deşeuri cu un impact minim asupra mediului.

UE a exportat anul trecut circa 33 de milioane de tone de deşeuri şi a importat circa 16 milioane.

China, care a fost mult timp una dintre principalele destinaţii ale acestor exporturi, a creat o criză pe piaţa mondială a reciclării după ce, începând cu ianuarie 2018, nu a mai acceptat deşeuri din străinătate, interzicând progresiv importurile de plastic, metale, textile, rebuturi de oţel etc.

Sufocate la rândul lor de importurile de deşeuri, mai multe ţări din sud-estul Asiei au imitat modelul Chinei şi au reexpediat către ţările occidentale sute de containere cu deşeuri considerate neconforme sau periculoase.

În acest context, proiectul Comisiei Europene are în vedere ''simplificarea considerabilă a procedurilor pentru facilitarea reinserţiei deşeurilor în economia circulară'' în cadrul UE.

Bruxelles-ul propune astfel ''digitalizarea completă a tuturor procedurilor pentru transferul deşeurilor între statele membre'' ale UE şi proceduri accelerate pentru transportul către infrastructuri de reciclare ''certificate''.

O ''clasificare armonizată'' a deşeurilor ar trebui să pună capăt fragmentării pieţei europene, unde interpretările şi procedurile diferite de la o ţară la alta complică transferurile transfrontaliere.

Comisia Europeană mai propune consolidarea combaterii traficului ilegal cu deşeuri europene, a cărui valoare anuală este estimată la circa 9,5 miliarde de euro, permiţând agenţiei europene anti-fraudă OLAF să participe la investigaţiile naţionale şi mărind sancţiunile.

''Obiectivul este ca UE să-şi asume o responsabilitate mai mare pentru deşeurile pe care le produce. Ceea ce nu se întâmplă în prezent şi aceasta trebuie să se schimbe'', a declarat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius. ''Gândiţi-vă doar la toate gunoaiele din plastic ce rezultă din proasta gestionare a deşeurilor'', a exemplificat el.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI