Comisia Europeană propune exceptarea refugiaților ucraineni de la regulile privind azilul în Uniunea Europeană până în martie 2025

Comisia Europeană
Comisia Europeană
19 septembrie 2023, 16:53

”Ne susţinem vorbele prin fapte. Îi protejăm pe cei în nevoie încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina şi vom continua să o facem atât timp cât va fi necesar”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Ucrainenii care fug de război sunt exceptaţi de la procedurile de azil îndelungate solicitate de obicei de către ţările membre UE. În schimb, ei sunt eligibili imediat pentru beneficii sociale, pentru permis de muncă şi acces la învăţământ şi locuinţe.

Ţările UE au decis iniţial să suspende condiţiile de azil pentru ucraineni în urma începerii invaziei ruse în Ucraina în 24 februarie 2022. Patru milioane de ucraineni şi-au găsit refugiu în UE după ce ruşii au început invadarea Ucrainei.

”UE va continua să lucreze cu statele noastre membre şi cu ceilalţi parteneri pentru a se asigura că cei aflaţi în nevoie vor fi protejaţi pe teritoriul european”, a spus Johansson.

Actuala excepţie va expira în martie 2024. Statele membre UE trebuie să aprobe prelungirea cu încă un an.

Un prim anunţ în această privinţă a fost făcut săptămâna trecută de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

POLITICO: Iată de ce Ucraina se îndreaptă spre înfrângere