Comisia Europeană pregătește o directivă prin care este incriminată cumpărarea de servicii sexuale. În România, clienții traficului de persoane pot fi deja condamnați

21 martie 2023, 19:02

Aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt în prezent victime ale traficului de persoane. Sunt doar date estimative globale despre un fenomen care generează anual câştiguri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari.

Diane Schmitt, coordonatorul european de luptă împotriva traficului de persoane: „România e pe primul loc în UE în privinţa traficului de persoane. România trebuie să ia măsuri, dar şi Comisia Europeană este aici ca să dea României ajutor în combaterea acestei probleme.”

Comisia Europeană pregătește o directivă prin care este incriminată inclusiv cumpărarea de servicii sexuale, iar România este una dintre primele țări care a luat această măsură în legislația națională și a creat un precedent.

Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului ministru: „Este foarte important să înțelegem că traficul de persoane este ca o piață.  Atât timp cât nu există cerere și nu există oameni dispuși să plătească sume colosale de bani pentru a cumpăra serviciile unor victime – copii, femei sau alte categorii vulnerabile – nu va exista nici oferta. Astăzi, UE pune pe agendă incriminarea clienților. România are deja incriminată cererea,  adică clienții victimelor traficului de persoane în România pot fi condamnați.”

Garz Haugen, CEO, International Justice Mission: „Dacă combini înăsprirea puternică a legislaţiei cu servicii consistente de asistenţă pentru supravieţuitori, numărul cazurilor scade semnificativ. În ultimii zeci de ani Misiunea Internaţională pentru Justiţie a avut mai multe proiecte care au redus cu 70 până la 80% traficul de persoane.”

În ultimii ani, peste 14.000 de victime ale traficului de carne vie au fost raportate la nivelul Uniunii Europene, dintre care 72% sunt femei şi fete, iar copiii reprezintă aproape un sfert, adică 22% dintre victimele înregistrate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite