Comisia Europeană ne roagă cu bani pentru infrastructură. Corina Crețu: România nu are proiecte serioase pentru care să ceară finanțare

14 septembrie 2018, 20:09

 

Comisarul European Corina Creţu reaminteşte că există fonduri europene şi pentru alte mari lucrări de infrastructură dar România nu are proiecte serioase pentru care să ceară banii.

Linia de metrou care trebuie să lege Aeroportul din Otopeni de nordul Capitalei are 14 kilometri şi 12 staţii. În proiect.

Magistrala 6 de metrou, un proiect despre care se vorbește de aproape 10 ani, ar urma să lege Gara de Nord de aeroportul din Otopeni, așa cum se întâmplă în alte capitale europene.

Lucrarile ar trebui să dureze 4 ani iar la final trenurile să transporte până la 50 de mii de călători pe oră, pe fiecare sens.

Costurile au fost evaluate la 1,4 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile şi o cofinanţare de la bugetul de stat şi un împrumut de la Banca Japoneză pentru Cooperare.

Comisia Europeana e dispusă să susțină financiar și alte proiecte de infrastructură de transport, dar încă așteaptă propuneri serioase ale autorităților române.

Comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Crețu a atras din nou atenția că pierdem bani din cauza birocrației.

Ministerul Transporturilor nu a răspuns acestor critici. Guvernul și-a propus să construiască autostrăzi pe baza unor parteneriate cu investitori privați. Prima ar urma să lege Ploieștiul de Brașov.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite