Comisia Europeană le-a transmis statelor membre că plafonarea prețului gazelor în forma solicitată este imposibilă. Mecanism voluntar de corectare a pieţei în locul „coridorului de preț”

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană
8 noiembrie 2022, 20:23

După discuţii îndelungate, la summitul de la finele lunii octombrie, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au căzut de acord să însărcineze Comisia să propună „un cadru de referinţă temporar în UE pentru a plafona preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate”, precum şi un „coridor dinamic temporar de preţ pentru tranzacţiile cu gaze naturale”, în ideea de a provoca o scădere a preţurilor.

VEZI și Mecanism corecțional pentru prețul la gaz, agreat politic la Consiliul European de toamnă. „S-a ajuns la un acord parțial, dar nu la un acord care să convingă pe toată lumea”. O analiză TVR INFO

Însă compromisul convenit între ţări precum Franţa, Spania şi Belgia, care au cerut un plafon de preţ, şi statele membre, în frunte cu Germania, care s-a opus acestei solicitări, a făcut necesară ataşarea a numeroase condiţii suplimentare.

Este vorba, în special, de un eventual plafon care să nu afecteze contractele pe termen lung, să nu conducă la o majorare a consumului de gaze sau să îi determine pe producători să îşi reorienteze livrările de gaze în alte direcţii.

„Acum, Comisia a spus că este imposibil să ai un plafon care îndeplineşte toate aceste criterii”, a spus un diplomat citat de Reuters, adăugând că ambasadorii statelor membre la Bruxelles vor discuta vineri următorul pas.

Subiectul plafonării preţului gazelor naturale creează de mai multe luni diviziuni în rândul statelor membre UE, într-un moment în care acestea caută modalităţi pentru a răspunde la o gravă criză pe piața energiei, ce provoacă o inflaţie record şi ameninţă să arunce blocul comunitar în recesiune.

Un al doilea diplomat consultat de Reuters a precizat că, în locul plafonării, Comisia a oferit soluţia unui „mecanism voluntar de corectare a pieţei”, care nu merge însă suficient de departe pentru acele ţări care solicită un plafon capabil să limiteze creşterile bruşte de preţuri.

Potrivit ambilor diplomați, cel puţin 15 state membre UE care solicită plafonarea preţului gazelor ameninţă să blocheze celelalte elemente ale acordului energetic convenit de liderii UE la finele lunii octombrie, care include achiziţiile comune de gaze şi elaborarea unui nou preţ de referinţă, atâta timp cât Comisia nu vine cu o propunere solidă de plafonare.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite