Comisia Europeană îndeamnă insistent România să aplice în mod corect normele UE privind igiena produselor alimentare. Sunt vizate carnea de vânat, peştele sălbatic şi ouăle de prepeliţă

Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat României pentru nerespectarea normelor UE privind principiile şi cerinţele generale ale legislaţiei alimentare privind igiena produselor alimentare, a normelor specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală şi a procedurii de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice.

19 Aprilie 2023, 13:48 (actualizat 19 Aprilie 2023, 13:57) Știrile TVR |
Carne, abator

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, autorităţile române au stabilit norme naţionale care derogă de la cerinţele de igienă alimentară aplicabile în întreaga Uniune Europeană, care vizează asigurarea siguranţei alimentare în beneficiul şi pentru protecţia consumatorilor europeni. În plus, normele naţionale adoptate de România nu se conformează anumitor definiţii, care sunt prevăzute în legislaţia UE, cum ar fi comerţul cu amănuntul, produsele primare şi producţia primară de alimente. Încălcarea vizează carnea de vânat, peştele sălbatic capturat şi ouăle de prepeliţă. Ea se referă, de asemenea, la comerţul cu amănuntul cu produse secundare de origine animală.

De asemenea, Comisia consideră că România a încălcat obligaţiile de notificare în temeiul Directivei 2015/1535 prin faptul că nu a notificat Comisiei normele naţionale înainte de adoptarea acestora.

În iulie 2020, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere. Întrucât România nu s-a conformat încă acestei scrisori, Comisia a decis să trimită un aviz motivat. Ţara are acum la dispoziţie două luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI