Comisia Europeană încurajează transferul de pacienți cu coronavirus între statele membre, pentru asigurarea îngrijirii adecvate

Comisia Europeană încurajează și facilitează tratamentul transfrontalier al pacienților și desfășurarea de personal în alte state membre. Comisia a emis astăzi orientări practice în acest sens.

03 Aprilie 2020, 18:30 (actualizat 03 Aprilie 2020, 22:27) Știrile TVR |
Comisia Europeană - Bruxelles / FOTO: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"Cooperarea transfrontalieră poate contribui la reducerea presiunii asupra spitalelor suprasolicitate, prin transferul de pacienți care suferă de coronavirus la tratament în statele membre în care sunt disponibile locuri în spitale. Comisia va sprijini, de asemenea, statele membre sau organizațiile neguvernamentale să trimită echipe calificate de personal medical pentru a oferi asistență la nivel transfrontalier", subliniază reprezentanții forului.

Comisia propune coordonarea cererilor de asistență medicală transfrontalieră prin intermediul Comitetului pentru securitate sanitară și al sistemului UE de alertă precoce și răspuns rapid.

"Obiectul unor asemenea cereri l-ar putea face, de exemplu, locuri în centrele de terapie intensivă, tratamentul și transferul pacienților sau al echipelor calificate de personal medical. Comisia va monitoriza îndeaproape aceste cereri și asistența disponibilă în statele membre", se arată în comunicat.

Mai mult, CE propune sprijinirea autorităților sanitare care solicită asistență prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă și clarificarea măsurilor care trebuie luate pentru rambursarea costurilor medicale ale tratamentului transfrontalier.

"Unitatea și solidaritatea la nivelul UE sunt vitale în lupta împotriva coronavirusului. Cooperarea transfrontalieră poate face diferența în ceea ce privește salvarea de vieți, reducând presiunea asupra structurilor de asistență medicală suprasolicitate din statele membre. Confruntați cu cea mai mare criză a ultimelor generații, nu vom lăsa niciun element nevalorificat în răspunsul nostru colectiv", a spus Margaritis Schinas, vicepreședintele CE.

"Solidaritatea UE a fost tangibilă în ultimele săptămâni: sunt state membre care tratează pacienți din țările învecinate chiar dacă sunt ele însele suprasolicitate. Acesta înseamnă UE cu tot ceea ce are ea mai bun, iar prin orientările noastre de astăzi dorim să încurajăm tratarea transfrontalieră a mai multor pacienți și desfășurarea de mai mult personal medical din țările UE cu o capacitate suplimentară în locurile unde este cea mai mare nevoie de acesta. Solidaritatea salvează vieți", a subliniat Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate.

Sursa: Mediafax

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI