Comisia Europeană face recomandări pentru sezonul turistic. Adina Vălean: Eu şi comisarul Reynders ne-am asigurat că dreptul cetăţenilor de a-şi primi banii înapoi pentru excursiile anulate este respectat

Comisia Europeană a anunțat un set de recomandări pentru redeschiderea progresivă a granițelor și a destinațiilor de vacanță, de care țările membre ar trebui să țină cont în momentul în care vor reîncepe să primească turiști. Țările membre ale Uniunii sunt atenționate, totodată, că oamenii au dreptul să își primească înapoi banii cheltuiți pe vacanțe pe care nu le-au mai făcut și să refuze propunerile companiilor de a primi în loc vouchere.

13 Mai 2020, 21:02 (actualizat 13 Mai 2020, 21:05) |
$article.media.images[0].description
Comisia Europeană face recomandări pentru sezonul turistic"

Industria turismului a fost greu încercată în ultimele luni, iar țările europene care depind de banii din acest domeniu încearcă să evite un dezastru economic prin deschiderea, chiar și târzie, a sezonului estival. Potrivit recomandărilor Comisiei Europene, țările membre trebuie să deschidă gradual destinațiile turistice în funcție de situația epidemiologică și fără a discrimina cetățenii diferitelor țări membre.

Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne: Statele membre ar trebui să ridice restricţiile de călătorie şi controalele de frontieră gradual. La modul ideal, acest lucru ar trebui să se întâmple în toată Uniunea, dar acolo unde acest lucru nu este posibil, ar trebui să se permită călătoriile la început între regiuni, state membre care consideră că situaţia medicală evoluează pozitiv.

Austria a anunțat ridicarea completă a controalelor la granița sa cu Germania pe data de 15 iunie, iar Franța și Germania ar urma să renunțe la controalele de frontieră în jurul aceleiași date.

Nu este încă foarte clar când și cum se va putea călători în Grecia pentru vacanța de vară, în condițiile în care autoritățile de la Atena ar dori să impună un așa-numit pașaport covid, soluție cu care Bruxelles-ul nu este de acord din cauza irelevanței procedurii de testare înaintea călătoriei.

În ceea ce privește vacanțele anulate, Comisia Europeană insistă ca cetățenii care au contractat pachete de servicii turistice și călătorii cu avionul au dreptul să își primească banii înapoi, în condițiile în care mai multe companii fac lobby pentru a emite doar vouchere clienților care nu au mai reușit să plece în vacanță. Țările care încalcă acest drept sunt atentionate de Comisie că riscă declanșarea procedurii de infringement.

Adina Vălean, comisar eruopean pentru Transporturi: În această criză am fost apărătorii drepturilor consumatorilor şi călătorilor. Eu şi comisarul Reynders ne-am asigurat că dreptul cetăţenilor de a-şi primi banii înapoi pentru excursiile anulate este respectat.

Comisia Europeană susține că doar cetățenii pot decide dacă cer banii înapoi sau acceptă vouchere, care însă vor trebui să fie atractive, transmisibile și să garanteze aceeași calitate a serviciilor precum cele din excursia anulată.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 18°C
IASI 11°C 15°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 7°C 11°C
CRAIOVA 15°C 17°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI