Comisia Europeană este îngrijorată de creșterea puterii de piață a asistenților vocali Alexa, Siri și Google Assistant

Creşterea puterii de piaţă a asistenţilor vocali Alexa (Amazon), Siri (Apple) şi Google Assistant (Alphabet) a dat naştere la îngrijorări cu privire la posibile practici anticoncurenţiale, a anunţat miercuri Comisia Europeană, la publicarea rezultatelor anchetei sale sectoriale în materie de concurenţă pe pieţele produselor şi serviciilor legate de internetul obiectelor, informează Reuters.

09 Iunie 2021, 16:57 (actualizat 09 Iunie 2021, 17:06) |
Comandă vocală - telefon mobil, Siri / FOTO: Shutterstock - www.shutterstock.com

Anchete similare derulate în trecut de executivul comunitar în domenii precum comerţul electronic, produse farmaceutice, servicii financiare şi energie s-au finalizat cu acţiuni în justiţie împotriva unor companii şi cu amenzi consistente.

Alexa, Siri şi Google Assistant sunt cei mai populari asistenţi vocali de pe dispozitivele din Europa, în condiţiile în care piaţa globală ar urma să se dubleze până la 8,4 milioane dispozitive între 2020 şi 2024, potrivit firmei de cercetare Statista.

"Atunci când am lansat această anchetă sectorială, ne gândeam că ar putea exista riscul apariţiei unor controlori ai fluxului de informaţii în acest sector. Eram îngrijoraţi că aceştia şi-ar putea utiliza influenţa pentru a prejudicia concurenţa, în detrimentul dezvoltării întreprinderilor şi în detrimentul consumatorilor. Din primele rezultate publicate astăzi rezultă că mulţi actori din acest sector ne împărtăşesc preocupările. Această analiză va contribui la viitoarele noastre acţiuni în materie de asigurare a respectării normelor şi de reglementare. Prin urmare, aşteptăm cu interes să primim în continuare feedback în lunile următoare din partea tuturor părţilor interesate", a declarat comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Potrivit Comisiei Europene, respondenţii la ancheta sectorială privind internetul obiectelor lansată la 16 iulie 2020 şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la anumite practici de exclusivitate şi de legare în legătură cu asistenţii vocali, precum şi cu privire la practicile care limitează posibilitatea de a utiliza asistenţi vocali diferiţi pentru acelaşi dispozitiv inteligent.

O a doua îngrijorare era legată de faptul că asistenţii vocali îşi promovează propriile servicii sau pe cele ale terţelor părţi prin setările default ale dispozitivelor, restrângând astfel serviciile rivalilor.

Cea de a treia îngrijorare are legătură cu cantitatea mare de date puse la dispoziţia furnizorilor de asistenţi vocali. Respondenţii la ancheta sectorială consideră că acest acces la date şi acumularea unor cantităţi mari de date nu numai că ar oferi furnizorilor de asistenţă vocală avantaje în ceea ce priveşte îmbunătăţirea şi poziţia pe piaţă a asistenţilor lor vocali de uz general, ci le-ar permite, de asemenea, să îşi exercite mai uşor influenţa pe pieţele adiacente.

În sfârşit, a patra îngrijorare are legătură cu lipsa de interoperabilitate între dispozitive.

Executivul comunitar a precizat că raportul preliminar privind constatările anchetei sectoriale va face obiectul unei consultări publice pentru o perioadă de 12 săptămâni, până la 1 septembrie 2021. Toate părţile interesate vor avea posibilitatea de a formula observaţii cu privire la constatările anchetei sectoriale, de a prezenta informaţii suplimentare sau de a aborda alte subiecte preocupante.

Comisia intenţionează să publice raportul final în prima jumătate a anului 2022.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI