Comisia Europeană avertizează Polonia pentru schimbările din justiție

Disputa dintre Comisia Europeană şi guvernul polonez se acutizează. Executivul european a avertizat că va deschide o acţiune împotriva Varşoviei, din cauza unei controversate legi de reformă a justiţiei. Răspunsul Poloniei a fost tăios: "Obiecţiile Comisiei nu se justifică".

26 Iulie 2017, 23:47 (actualizat 27 Iulie 2017, 00:06) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Dispută europeană"

Legea incriminată, semnată de preşedintele Andrzej Duda, îi va permite ministrului justiţiei să-i numească sau să-i demită pe preşedinţii instanţelor inferioare. Ieri, şeful statului şi-a exprimat dreptul de veto faţă de două proiecte legislative din acelaşi pachet de reformare a justiţiei contestate atât de Comisia Europeană, cât şi de opoziţia poloneză.

Frans Timmermans, vice-preşedintele Comisiei Europene: "Avem baze legale clare, aşteptăm să se publice legea pentru a vedea dacă încalcă legislaţia comunitară. Am fost împuternicit de Comisie şi de preşedintele ei, Jean-Claude Juncker, să transmit o scrisoare oficială de îndată ce legea tribunalelor inferioare va fi publicată. Vom da Poloniei o lună să răspundă după ce această scrisoare va fi livrată".

Intenţiile partidului de guvernământ de a modifica legile justiţiei au scos zeci de mii de polonezi în stradă. Pachetul legislativ iniţiat de partidul Lege şi Justiţie, majoritar în ambele camere ale parlamentului, mai prevedea demiterea membrilor Curţii Supreme de către ministrul justiţiei şi înfiinţarea unui consiliu care să numească potenţialii candidaţi pentru Curtea Supremă. Acest Consiliu urma să fie desemnat de parlament.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI