Comisia Europeană: Atunci când Putin vorbeşte, „adevărul este fals, iar falsul este adevăr”

Atunci când Putin vorbeşte
Atunci când Putin vorbeşte
28 octombrie 2022, 17:03

„Pentru mine, discursul lui Putin nu este decât ceva ‘orwellian'”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Nabila Massrali, în cursul conferinţei de presă zilnice la Comisia Europeană, în care s-a referit la faptul că în declaraţiile liderului rus „ceea ce pare eronat este corect, iar ceea ce afirmă că este corect este eronat; adevărul este fals, iar falsul este adevăr”.

Nabila Massrali a răspuns astfel atunci când a fost întrebată despre discursul lui Putin de joi, la clubul de dezbateri Valdai, în care a afirmat că lumea se confruntă cu „cel mai periculos şi mai imprevizibil” deceniu de la al Doilea Război Mondial.

În intervenţia sa, care a durat mai bine de jumătate de oră şi a continuat cu o sesiune de întrebări (ce s-a prelungit până la trei ore), liderul rus nu a făcut economie de cuvinte pentru a critica Occidentul şi lumea unipolară, care ar fi luat sfârşit, în opinia sa.

„Cine seamănă vânt, culege furtună”, a avertizat el, în comentarii care urmează unor ameninţări nucleare repetate în legătură cu conflictul din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a SEAE a trecut în revistă „fapte” precum: „Rusia duce un război de agresiune ilegal şi neprovocat împotriva Ucrainei”; „forţele armate ale Rusiei se află în spatele atrocităţilor grave şi crimelor de război împotriva populaţiei civile din Ucraina, a femeilor şi copiilor”; Moscova „încalcă în mod flagrant dreptul internaţional şi Carta ONU”.

„În realitate, acţiunile Rusiei ameninţă pacea şi securitatea, nu numai în Europa”, a afirmat ea, subliniind că „acţiunile agresive ale Rusiei vor avea consecinţe grave în lume, la nivel global”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile Moscovei că Ucraina ar crea o aşa-zisă „bombă murdară”, ea a spus că „de fapt, Rusia are un istoric al declaraţiilor nefondate pentru a-şi masca propriile acţiuni”.

Ca exemplu în acest sens, Nabila Massrali a evocat „afirmaţiile false” ale Rusiei de la începutul acestui an, conform cărora Kievul ar dezvolta arme biologice, „într-o încercare de a-şi justifica invadarea ilegală” a vecinului său.

„La fel ca în trecut, Rusia nu este capabilă acum să-şi susţină acuzaţiile cu niciun fel de dovezi”, a subliniat ea, citată de Agerpres.

Massrali a dat clar de înţeles că „dacă nu era Rusia, nu ar fi existat acest război”.

„Şi adevărul este că Rusia ar putea pune capăt acestui război astăzi. Dacă şi-ar retrage toate forţele şi echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a mai subliniat reprezentanta UE.

Următorul deceniu va fi „cel mai periculos” pentru lume de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a prezis joi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP . Într-o întâlnire anuală a Clubului de discuţii Valdai, Putin a declarat că situaţia mondială actuală este „într-o oarecare măsură revoluţionară”.

„Înaintea noastră este probabil cel mai periculos, imprevizibil şi, în acelaşi timp, cel mai important deceniu de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Putin.

Rusia a continuat să-şi intensifice invazia în Ucraina, iar Putin şi-a intensificat şi retorica nucleară, suscitând temeri că ar putea desfăşura o armă nucleară tactică.

Chiar dacă preşedintele rus a încercat să asigure joi că Rusia nu intenţionează să utilizeze acest tip de armament, ci doar a reacţionat la „şantajul” nuclear al liderilor occidentali, asigurărilor sale nu li s-a dat crezare, întrucât Kremlinul a minţit de prea multe ori în ultima vreme, inclusiv că nu va invada ţara vecină.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat scepticismul faţă de afirmaţiile liderului rus, întrebând retoric „Dacă nu are nicio intenţie în acest sens, de ce tot vorbeşte despre asta?”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite