Comisia Europeană atrage atenția că restricțiile împreună cu vaccinarea sunt necesare pentru a învinge pandemia

Comisia Europeană a transmis luni că ''înţelege'' starea de saturaţie a cetăţenilor după aproape 2 ani de pandemie şi că respectă dreptul la proteste paşnice, dar îndeamnă la respectarea restricţiilor decise de statele UE confruntate cu o înmulţire a cazurilor de COVID-19, întrucât aceste măsuri, împreună cu vaccinarea, sunt ''calea de ieşire'' din această pandemie.

22 Noiembrie 2021, 19:53 (actualizat 22 Noiembrie 2021, 20:03) Știrile TVR |
Cehia

''Înţelegem că, din punct de vedere individual, sunteţi obosiţi de restricţii, dar din punctul de vedere al unei comunităţi, este important să rămâneţi uniţi şi să respectaţi restricţiile, pentru că aceasta este calea de ieşire din pandemie'', a declarat astăzi, la conferinţa de presă, Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

După înmulţirea cazurilor de COVID-19 în mare parte din UE, mai multe state membre au reintrodus restricţii. În ultimele zile au avut loc proteste, unele cu incidente, în Belgia, Olanda şi Croaţia.

''Manifestaţiile paşnice sunt un drept fundamental, dar într-o situaţie de urgenţă publică unele drepturi pot fi restrânse'', a adăugat Dana Spinanţ, amintind că le revine autorităţilor publice din statele membre să decidă ce măsuri aplică.

Uniunea Europeană, împreună cu partenerii din Spaţiul Economic European (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), are în prezent, pe ansamblul său, o rată a vaccinării anti-COVID-19 de 65,5%.

Se înregistrează însă diferenţe majore de la o ţară la alta. Procente mari au Portugalia (81 %), Irlanda (76 %) sau Spania (74 %).

Cele mai slabe rate ale vaccinării sunt în Polonia (53 %), Slovacia (45 %), România (35 %) şi Bulgaria (24 %).

''Vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă şi vaccinaţi-vă! Acestea sunt cuvintele care ne vor ajuta să ne asigurăm că putem învinge acest virus'', a subliniat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru domeniul sănătăţii, Stefan de Keersmaecker. ''Ceea ce este clar, cu cifre (...) este că, cu cât rata vaccinării este mai ridicată, cu atât este mai mică rata spitalizării şi cea a mortalităţii'', a adăugat el.

Conform unor surse de la Bruxelles, în zilele următoare, Comisia Europeană va prezenta statelor membre noi recomandări cu privire la călătoriile în interiorul UE, în contextul creşterii rapide a contagierilor.

Potrivit Politico.eu, executivul comunitar urmează, de asemenea, să abordeze posibilitatea condiţionării de administrare a dozei de vaccin booster a valabilităţii certificatului verde după o anumită perioadă de timp.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI