Comisia Europeană anunţă deblocarea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară pentru R. Moldova, în valoare de 30 de milioane de euro

Comisia Europeană a anunţat joi deblocarea unei tranşe de 30 de milioane de euro din asistenţa macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Aceasta este prima dintre cele trei plăţi planificate în cadrul programului de asistenţă macro-financiară către R. Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, care a fost adoptat în septembrie 2017, precizează TVR Moldova.

10 Octombrie 2019, 21:43 (actualizat 10 Octombrie 2019, 21:49) |
Comisia Europeană

"Această plată este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor-cheie pentru îmbunătăţirea standardelor democratice şi protejarea statului de drept în R. Moldova. Comisia Europeană este pregătită să  continue colaborarea strânsă cu autorităţile R. Moldova pentru a ajuta la realizarea unui set larg şi ambiţios de reforme economice şi structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, pentru creştere şi investiţiile în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova", a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Deblocarea a fost condiţionată de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept, de măsuri de politică specifice implementate cu succes, dar şi de un progres bun în relaţia cu FMI.

În iunie 2018, în urma unei evaluări, s-a constatat că nu au fost respectate condiţiile, iar prima tranşă a programului a fost pusă în aşteptare. Această evaluare s-a bazat în special pe decizia Curţii Supreme de Justiţie privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor la Chişinău.

"În prezent, R. Moldova şi-a îndeplinit angajamentele politice convenite cu UE, pentru eliberarea primei plăţi", se precizează în comunicatul Comisiei Europene.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 3°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 1°C 4°C
CONSTANTA 2°C 6°C
CRAIOVA 2°C 1°C
BRASOV 3°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI