Comisia Europeană admite că a subestimat dificultățile producătorilor de vaccinuri și creează un grup de lucru pentru colaborare

Comisarul european pentru Piaţă internă Thierry Breton
Comisarul european pentru Piaţă internă Thierry Breton
5 februarie 2021, 16:51

”Acum trecem de la o fază de negociere a contractelor şi discuţii de execuţie a lor la faza în care trebuie să abordăm o provocare de producţie fără precedent pentru continentul nostru”, spune comisarul Breton, pe care preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, l-a desemnat să conducă grupul de lucru.

”Obiectivul meu este eliminarea obstacolelor din producţia actuală. Ştim metoda, trebuie identificate capacităţile disponibile”, a adăugat politicianul francez. Pe termen mediu, este nevoie de ”un plan ambiţios pentru ca în 18 luni Europa să fie complet autonomă”, a precizat el.

Anunţul companiei AstraZeneca privind livrarea a numai 40 de milioane de doze de vaccin către statele UE în primul trimestru al acestui an, faţă de cele 80 de milioane promise, şi de asemenea reducerea cantităţilor livrate de Pfizer/BioNtech în ultimele săptămâni au declanşat critici din partea guvernelor europene la adresa Comisiei. Statele UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri şi de calendare incerte.

Într-o întâlnire cu presa desfăşurată joi, Ursula Von der Leyen a recunoscut că Bruxelles-ul a subestimat dificultăţile companiilor farmaceutice de a produce vaccinuri pe scară largă şi a avertizat că problemele ar putea continua, potrivit Politico.

Şefa Comisiei Europene a adăugat că producţia de vaccinuri va fi neregulată în lunile următoare, întrucât companiile producătoare se lovesc de riscul permanent al insuficienţei materiilor prime şi al altor componente.

Ursula Von der Leyen şi preşedinţia portugheză a Consiliului UE au trimis săptămâna aceasta o scrisoare celor 27 de state membre, în care menţionează că este nevoie să fie ”desfăşurate toate mijloacele necesare” pentru perfecţionarea fabricilor de vaccinuri existente şi chiar realizarea de noi instalaţii. ”Să ne adunăm toate eforturile cu industria pentru a spori livrările de vaccinuri şi capacitatea de producţie în UE”, se mai arată în scrisoare, conform textului redat de agenţia EFE și preluat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite