Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României pe legea privind comercializarea produselor agroalimentare

Comisia Europeană sancţionează România pentru legea care impune supermarketurilor să comercializeze produse româneşti în proporţie de 51 la sută. Oficialii de la Bruxelles au declanşat procedura de infringement - ceea ce se traduce prin faptul că au constatat o încălcare a obligaţiilor comunitare. E vorba despre normele Uniunii privind libera circulaţie a mărfurilor şi libertatea de decizie a comercianţilor. Măsurile cuprinse în lege pot fi permise doar în cazul în care există nevoia justificată de a proteja un interes public major, dar România nu a reuşit să demonstreze acest lucru. Autorităţile au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde obiecţiilor formulate de comisie.

15 Februarie 2017, 16:27 (actualizat 15 Februarie 2017, 21:46) |
Infrigement pentru România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Comisia Europeană (CE) a lansat proceduri de infringement împotriva României și Ungariei în privinţa comerţului cu amănuntul al produselor agricole şi alimentare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

CE a decis miercuri să trimită scrisori de somaţie României şi Ungariei pe motiv că reglementările lor naţionale privind comerţul cu amănuntul al produsele agricole şi alimentare nu corespund legislaţiei UE.

În România, se solicită marilor retaileri să achiziţioneze cel puțin 51% din produsele agricole și alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulaţii a bunurilor.

Aceeaşi lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine română, restricţionând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).

Conform reglementărilor UE, restricţionarea acestor libertăţi este permisă numai când există o necesitate justificată de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sănătatea publică.

Nici Ungaria şi nici România nu au furnizat dovezi că măsurile adoptate pe plan național sunt justificate și proporționate. Autoritățile ungare și române au două luni la dispoziție pentru a răspunde argumentelor prezentate de CE.

În Ungaria, o nouă lege obligă retailerii să aplice aceeași marjă de profit produselor agricole și alimentare importate sau din producția internă, chiar dacă costul produselor importate este afectat de fluctuațiile de curs valutar.

Aceasta ar putea descuraja vânzarea produselor agricole și alimentare importate comparativ cu cele din producția internă. Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorările privind principiul liberei circulații a bunurilor (Articolul 34 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia magazinele mari sunt obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobată la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Normele de aplicare trebuiau emise în termen de 6 luni de la intrarea legii în vigoare, respectiv până la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a întâmplat nici până în prezent.

Deși retailerii au avertizat de nenumărate ori că acel procentaj de 51% va ridica probleme Comisiei Europene, ceilalți actori din piaţă, inclusiv autorităţile, au lăudat beneficiile aduse producătorilor, chiar dacă România nu poate asigura aceste produse pe durata unui an.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI