Comisia Europeană a lansat contra Poloniei o procedură de infringement referitoare la comisia de anchetă asupra ”influenţei ruse”

Comisia Europeană - Bruxelles
Comisia Europeană - Bruxelles
7 iunie 2023, 15:59

„Colegiul (comisarilor) a decis să lanseze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere” autorităţilor poloneze, a anunţat comisarul european Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Bruxellesul a decis să acţioneze astfel deşi preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat vineri un amendament care modifică parţial legea de creare a acelei comisii speciale.

Conform executivului comunitar, noua comisie creată de guvernul conservator polonez ar fi îndreptată împotriva principalei formaţiuni de opoziţie, Platforma Civică (PO), partid condus de Donald Tusk, fost premier liberal polonez şi fost preşedinte al Consiliului European.

Opoziţia poloneză şi numeroşi jurişti au descris această comisie ca fiind „anticonstituţională” şi „stalinistă”, în timp ce Departamentul de Stat al SUA a estimat că ea „ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a îngrădi alegeri libere şi echitabile în Polonia”.

Procedura de infringement poate conduce la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Într-o decizie adoptată luni, această instanţă a apreciat că reforma judiciară implementată în 2019 de guvernul polonez încalcă dreptul UE, şi a cerut Varşoviei să plătească „amenda” de un milion de euro pe zi pe care Bruxellesul i-a impus-o în urma respectivei reforme judiciare în 2021 – amendă redusă anul acesta, în aprilie, la o jumătate de milion de euro pe zi, din care guvernul polonez nu a plătit nimic şi a anunţat că nici nu intenţionează să plătească.

Această hotărâre „nu este scrisă de judecători, ci de politicieni” care fac parte dintr-un „tribunal corupt”, a reacţionat ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro. „Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că nu este un superstat, ci o uniune de ţări independente”, a spus la rândul său, miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, relatează agenţia EFE.

Comisia Europeană a sesizat CJUE şi în urma contestării de către Tribunalul Constituţional polonez a întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, respectiv a întâietăţii hotărârilor instanţelor europene în faţa celor naţionale, după ce Tribunalul Constituţional al Poloniei a stabilit că măsurile decise de CJUE împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite