Comisia Europeană a făcut public raportul MCV pentru România. Suspendarea imediată a aplicării legilor justiției – prima recomandare dintr-un set suplimentar de 8

13 noiembrie 2018, 11:04

Documentul dat publicității de Comisia Europeană este cel mai dur de până acum. Raportul MCV constată sistarea reformelor și chiar o serie de involuții față de progresele înregistrate în 10 ani de monitorizare. Raportul subliniază, în premieră, necesitatea asigurării unui climat favorabil liberei exprimări și presei independente pluraliste, pentru scoaterea la lumină a cazurilor de corupție. În acest context, cele 12 recomandări formulate în raportul precedent nu mai sunt suficiente, astfel că executivul de la Bruxelles a plusat cu încă 8, legate în principal de reforma sistemului judiciar.

În ceea ce privește România, în timp ce unii pași au fost făcuți pentru a implementa recomandările finale din raportul din ianuarie 2017, evoluțiile din ultimele 12 luni au pus sub semnul întrebării și reprezintă un pas în spate față de progresele din ultimii 10 ani. Este în mod special cazul amendamentelor aduse legilor justiției, este vorba despre presiunea asupra independenței sistemului judiciar în general, și despre presiunea asupra Direcției Naționale Anticorupție, în special. Stabilim așadar 8 recomandări suplimentare care trebuie urmate imediat„, a subliniat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Cele opt recomandări suplimentare:

1. Legile justiției

Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.

Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

2. Numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar

Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.

Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.

Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.

Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

3. Codul penal și Codul de procedură penală

Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.

Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.

„Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a și readus în discuție unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuții în raport cu realizările din ultimii 10 ani. Este esențial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce privește combaterea corupției și asigurarea independenței sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, lucru care este atât în interesul cetățenilor și al țării, cât și al UE în ansamblul său”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a repune pe făgaș procesul de reformă și pentru reluarea căii către ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Ca să vă dau câteva exemple, cerem României să suspende imediat implementarea legilor justiției și a ordonanțelor ulterioare, luând în considerare recomandările noastre, pe cele ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cerem suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și de revocare a procurorilor șefi și relansarea procesului de numire a unui procuror șef pentru Direcția Națională Anticorupție. Și mai cerem oprirea punerii în aplicare a schimbărilor făcute la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală, a precizat Timmermans.

„Dați-mi voie să mai adaug un lucru important pentru ambele țări (România și Bulgaria n.r.): raportul face referire și la un factor mai mare – libertatea presei. Este un subiect care merge dincolo de scopul MCV, dar cu impact asupra reformei sistemului de justiție și asupra luptei împotriva corupției. Mass media și societatea civilă ar trebui să ceară explicații de la cei care se află la putere, într-un mediu al pluralismului, liber de orice presiune. Acest lucru este important nu doar pentru a urma cu eficiență reformele necesare menționate în raportul MCV, este și temelia oricărei democrații bine guvernate„, a conchis prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Comisia va continua să monitorizeze situația și va efectua o evaluare înainte de încheierea actualului mandat.

Bulgaria stă mult mai bine decât România în acest raport, având deschisă perspectiva unei ridicări a monitorizării la finalul mandatului Comisiei Juncker, în toamna anului viitor.

_____________________________________________________

ACTUALIZARE Raportul va fi cel mai critic din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, potrivit corespondentului TVR la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu. Acesta este un semnal extrem de prost, dat fiind că, în ultimii patru ani, am avut trei rapoarte pozitive, care îndreptățeau autoritățile de la București să ceară ridicarea MCV. Anul trecut, lucrurile s-au deteriorat și acest lucru se poate vedea în raportul din 2017. În 2018 situația se anunță și mai gravă. Practic, vom avea un rechizitoriu la adresa puterii de la București, apreciază Lucian Pîrvoiu.

ACTUALIZARE „Eu consider că, pentru România, temele mari sunt altele. Temele mari au fost, sunt și vor rămâne, dincolo de orice rapoarte și MCV-uri, pentru această țară. Vorbim de sănătate,  de educație, de infrastructură, vorbim de agricultură, vorbim de dezvoltare economică, de venituri mai mari pentru români, de un mediu de afaceri predictibil și favorabil și de reforma marilor sisteme”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă.

ACTUALIZARE Raportul de țară din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare va fi publicat la Bruxelles, însă conținutul său va fi anunțat la Strasbourg de către prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis Lucian Pîrvoiu de la Strasbourg, pentru Telejurnalul de la ora 12.00. Se pare că este cel mai dur dintre toate rapoartele care au existat până acum. Șeful socialiștilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, spune că situația nu este la fel de gravă ca  în Polonia sau în Ungaria, în timp ce șefa Verzilor, Ska Keller, spune că România și autoritățile de la București nu vor putea să ignore cerințele Comisiei Europene, având în vedere că, de la 1 ianuarie 2019 va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

Documentul prevede noi recomandări adresate țării noastre, printre care oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală și asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

În privința Bulgariei, raportul MCV notează progrese, însă în acest moment nu este clar dacă se va trece la ridicarea monitorizării Bulgariei și decuplarea de țara noastră, care va rămâne în mod cert monitorizată și în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite