Comisia Europeană a aprobat aderarea Croației la Spațiul Schengen

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen
23 octombrie 2019, 10:32

După 4 ani de evaluări, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplinește toate condițiile pentru a face parte din Schengen. Printre condițiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaților.

„Spațiul Schengen vine cu libertăți și privilegii, dar și cu mari responsabilități”, a spus comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. „Aderarea Croației, dar și a Bulgariei și României este importantă, date fiind provocările de securitate și migrație din ziua de azi”, a adăugat oficialul.

Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România și Bulgaria, țări care, deși au aderat la Uniunea Europeană cu 6 ani înaintea Croației, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spațiul Schengen.

„Pentru Croația nu este doar o satisfacție. Este un angajament. Trebuie să lucrăm pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula.

Cu toate acestea, nu toți membrii Parlamentului European sunt de acord cu decizia Comisiei.

„Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică și regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spațiu Schengen funcțional în acest moment. Această decizie este greșită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia. De altfel, Slovenia s-a opus în repetate rânduri aderării Croației la Schengen.

După recomandarea Comisiei Europene, Croația va putea intra oficial în Spațiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite