Comisia Europeană: Suntem foarte bine informați privind situația din România. Dragnea: Vom prezenta o minciună transmisă oficial de aici

26 ianuarie 2018, 09:25

ACTUALIZARE 10.30: Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat astăzi că ”e foarte bine că oficialii Comisiei Europene sunt informați”, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor.

”Noi, zilele acestea, vom prezenta o minciună transmisă oficial de aici. Cred că e bine să știe. Și pentru noi, și pentru Comisie, e important, așa cum am mai spus și în scrisoarea transmisă, cred că e bine să fie o relație bazată pe adevăr și informare corectă”, a spus Drganea, la intrarea în sediul PSD.

Întrebat despre ce minciună este vorba, Dragnea a răspuns: ”O să vedeți!”.

Purtătorul de cuvânt al CE a dat asigurări că oficialii Comisiei sunt „foarte bine informați despre evoluția legilor justiției și a Codurilor Penale, cunosc foarte bine mizele care sunt în joc și potențialele riscuri”.

„Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar și societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, se arată în răspunsul Comisiei.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au afirmat, în scrisoarea trimisă acum două zile la Bruxelles, că „oficialii europeni nu sunt bine informați în privința modificării acestor legi”.

În documentul adresat preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker şi şi prim-vicepreşedintelui Frantz Timmermans, Dragnea şi Tăriceanu susţin că elaborarea şi examinarea textelor de lege s-a făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale şi că au fost avute în vedere recomandările Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu privire la independenţa şi reforma sistemului judiciar.

Aceasta a fost replica dată de președinții camerelor Parlamentului la declarația Comisiei Europene care cerea României să regândească legile justiției.

”Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată într-o declarație comună a șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a prim-vicepreședintelui Frans Timmermans.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite