Comisia Europeană, cu ochii pe proiectul gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria. Fără atitudini individualiste

28 februarie 2018, 21:57

România a primit finanțare de aproximativ 180 de milioane de euro pentru secțiunea românească a  gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria, care ar urma să transporte gazele din Marea Neagră către piața vestică, diminuând dependența de gazele rusești în zonă.

Anunțurile tot mai insistente dinspre Budapesta potrivit cărora 3 firme maghiare au rezervat deja capacități de 4 miliarde de mc de gaze pe an au trezit suspiciuni în țara noastră.

Securitatea energetică a României este un element de siguranță națională. Cu ea nu ne putem juca – Lucian Bode, președintele Comisiei Transporturi din Camera Deputaților.

Și în Parlamentul European, unde a avut loc o dezbatere despre viitorul aprovizionării cu energie în UE, a fost ridicată această problemă.

Marian-Jean Marinescu, eurodeputat PPE:Rezervele de gaz din Marea Neagră sunt extraordinar de importante pentru securitate, extraordinar de importante. Și au fost niște români care s-au bătut foarte tare și cu mari eforturi să le avem noi (…) Nu aș vrea ca alți români să-și bată joc de ele„.

Comisarul european pentru Energie a lăsat să se înțeleagă că executivul de la Bruxelles nu va tolera atitudini individualiste în realizarea gazoductului BRUA.

Comisia va face toate eforturile şi toate demersurile pentru a duce mai departe un proiect care este pozitiv pentru Europa, a subliniat Miguel Arias Canete, comisar european pentru Energie.

În Parlamentul de la București, Partidul Mișcarea Populară a cerut înființarea unei comisii de anchetă pentru a se clarifica felul în care Transgaz a licitat rezervarea capacității de transport a gazelor către Ungaria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite