Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în vizită oficială în Republica Moldova şi România. ”Mâine voi semna oficial pentru finanțarea podului Ungheni – Ungheni”

Adina Vălean
Adina Vălean
9 mai 2023, 08:21

Cu ocazia Zilei Europei, comisarul european Adina Vălean s-a deplasat la Chişinău, unde semnează împreună cu prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, afilierea Republicii Moldova la Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE).

Acest nou acord va facilita accesul Republicii Moldova la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură majore, în vederea îmbunătăţirii conectivităţii sale atât cu Europa, cât şi în interiorul ţării, precizează sursa citată.

Cale ferată, poduri, conexiuni cu România, rețele de energie, toate, atât de necesare Moldovei sunt finanțabile cu fonduri europene prin acest mecanism. Autoritățile și companiile moldovenești pot participa la apeluri de proiecte și sper, domnule prim-ministru, că se va face cât mai curând. Viitorul apel de proiecte, din toamnă de 2,5 miliarde de euro sper să aibă proiecte deja din Moldova, în cadrul acestui mecanism, a spus Adina Vălean.

Mâine, în România, voi semna oficial pentru finanțarea podului Ungheni – Ungheni, care este obținută prin aplicarea cu succes a Moldovei și României pentru finanțare din acest mecanism de interconectare europeană. Moldova are nevoie de o rețea funcțională și modernă de transport și UE are nevoie de infrastructuri de conectare mai bună cu partenerii din estul ei, a subliniat comisarul european Adina Vălean.

Pe parcursul vizitei sale în Republica Moldova, Adina Vălean se întâlnește, de asemenea, cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean şi cu ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Aceste întâlniri vor fi urmate de o conferinţă de presă şi de o conferinţă publică la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, care se va axa pe importanţa conectării Republicii Moldova la Europa.

De asemenea, în zilele de 10 şi 11 mai, comisarul european Adina Vălean se află în România unde vizitează  Portul Constanţa și va înmâna beneficiarilor români două granturi MIE de finanţare a acţiunilor de mobilitate militară, în prezenţa lui Sorin Grindeanu, vice-prim-ministru şi ministru al Transporturilor.

Cele două proiecte selectate se referă la proiectarea şi construirea podului de la Ungheni şi la modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa – un punct de trecere esenţial în cadrul culoarelor de solidaritate UE – Ucraina.

Ulterior, va avea loc o conferinţă de presă comună a comisarului european Adina Vălean şi a ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu la sediul Autorităţii Portuare Maritime din Constanţa.

De asemenea, în data de 11 mai, comisarul european Adina Vălean va mai susţine o conferinţă de presă, la Bucureşti, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite