Comisarul european pentru piaţa internă cere regândirea fuziunilor transfrontaliere în industria telecomunicaţiilor

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a cerut luni autorităţilor de reglementare să ia în considerare permiterea mai multor fuziuni transfrontaliere în industria telecomunicaţiilor din Uniunea Europeană, sprijinind astfel solicitările venite de la Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia, potrivit Agerpres.

06 Februarie 2023, 15:02 (actualizat 06 Februarie 2023, 15:02) Știrile TVR |
Comisarul european Thierry Breton

Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, şi-a exprimat reticenţa faţă de ideea de a permite furnizorilor de telecomunicaţii să achiziţioneze rivali din Uniunea Europeană fără a oferi concesii, mai ales când tranzacţiile duc la reducerea numărului de jucători pe piaţă de la patru la trei, din cauza temerilor privind puterea pe piaţă pe care ar urma să o deţină mai puţin operatori de telecomunicaţii dar de o mărime mai mare.

Totuşi, industria telecomunicaţiilor susţine că această consolidare este necesară pentru a pune la comun resursele necesare extinderii serviciilor 5G şi implementarea reţelelor în banda largă ultrarapide, care sunt costisitoare.

"Cred că pentru crearea unei adevărate unice pieţe pentru serviciile de telecomunicaţii este necesară o reflecţie privind încurajarea consolidării transfrontaliere, în timp ce este prezervată concurenţa echitabilă şi necesară, în beneficiul clienţilor noştri", a declarat Breton într-un discurs la Helsinki.

În privinţa solicitărilor furnizorilor de telecomunicaţii din UE, inclusiv Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia, care susţin că şase cei mai mari furnizori de conţinut sunt responsabili pentru mai mult de 50% din tot traficul internet şi ar trebui să suporte o parte din costul modernizării infrastructurii, Breton a anunţat că luna aceasta Comisia Europeană va lansa o consultare pe acest subiect.

Printre companiile vizate sunt Alphabet Inc (Google), Meta, Amazon.com Inc, Netflix Inc, Apple Inc şi Microsoft Corp.

"Investiţiile care vor fi solicitate pentru îndeplinirea ambiţiilor noastre vor fi enorme şi trebuie să ne asigurăm că sunt îndeplinite având la dispoziţie fondurile necesare. Povara acestei finanţări nu ar trebui să cadă doar pe umerii statelor membre UE sau a bugetului blocului comunitar. Într-un moment în care companiile tehnologice folosesc cel mai mult serviciile rapide de bandă largă, iar operatorii de telecomunicaţii se confruntă cu un declin al profiturilor din investiţiile lor, apare întrebarea cine va plăti pentru infrastructura de ultimă generaţie", a atras atenţia Breton.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI