Comisarul european pentru Energie: "Propunem un plafon la gaz, cu o lună înainte, în cazul în care pe piaţă preţul depăşeşte 275 euro pe MWh. Peste acest preţ, tranzacţiile nu se vor putea face"

Marți, au fost discuții importante despre plafonarea prețului energiei la nivelul Uniunii Europene. Comisarul european Kadri Simson a anunțat un mecanism de corecție pentru prețul gazului. Mecanismul va fi activat când sunt îndeplinite două condiții ce țin de un nivel predefinit al costului și de diferența dintre preţul de referinţă pentru Europa şi preţul global al energiei.

22 Noiembrie 2022, 19:44 (actualizat 22 Noiembrie 2022, 20:58) Știrile TVR |
Propuneri pentru plafonarea prețului energiei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Comisia Europeană lucrează de mai bine de jumătate de an pe acest subiect.

De când Rusia a invadat Ucraina, au fost pe masă mai multe propuneri ale Comisiei Europene, care însă au picat rând pe rând - fie că era vorba de plafonarea prețului gazului rusesc, fie că era vorba despre plafonarea prețului pentru gaze în general, pe piețele internaționale, nu s-a ajuns la o poziție comună.

Acum, Comisia a avansat și vine cu o nouă schemă prin care să ajute cetățenii europeni.

Kadri Simson, comisar european pentru Energie: "Propunem un plafon la gaz, cu o lună înainte, în cazul în care pe piaţă preţul depăşeşte 275 euro pe MWh. Peste acest preţ, tranzacţiile nu se vor putea face. Mecanismul de corecţie a pieţei va fi activat când sunt întrunite două condiţii. Prima: preţul gazului depăşeşte nivelul predefinit care este 275 de euro, două săptămâni la rând. A doua condiţie: diferenţa dintre preţul de referinţă pentru Europa şi preţul global al energiei este 58 de euro sau mai mult, pentru mai mult de 30 de zile. Şi această ultimă condiţie este critică şi asigură că intervenţia are loc doar atunci când preţul de referinţă al gazului nu mai reflectă cererea şi oferta".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI