Comisarul european pentru Buget sugerează că România, Ungaria, Polonia şi Italia vor slăbirea proiectului european. Meleșcanu: Nu e normal ca un comisar să acuze state membre fără o documentare

Gunther Oettinger, comisarul european pentru Buget, a sugerat că România, Ungaria, Polonia şi Italia doresc slăbirea proiectului european, care s-ar afla „în pericol de moarte”, scrie publicația Politico, citată de News.ro. "România a fost şi rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană", a răspuns ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, pe pagina de Facebook. El și-a exprimat regretul că un membru al executivului european "face declarații fără o acoperire bazată pe realitate".

05 Septembrie 2018, 23:44 (actualizat 05 Septembrie 2018, 23:52) |
Comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger / FOTO: twitter.com/GOettingerEU

Oettinger a declarat că aprobarea rapidă a viitorului buget pe termen lung al UE de către liderii naţionali şi de Parlamentul European ar demonstra că Europa încă este capabilă să acţioneze în faţa unor astfel de provocări.

"Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte. Unii din Europa doresc să îl slăbească sau chiar să îl distrugă – Polonia, Ungaria, România şi guvernul Italiei", a declarat Gunther Oettinger la un eveniment organizat la Bruxelles de Asociaţia Federală a Serviciilor de Ajutor Social din Germania.

El a adăugat că Uniunea Europeană se află în pericol din cauza autocraţilor care se folosesc de războaiele comerciale şi de agresiune şi a făcut referire la preşedintele rus, Vladimir Putin, la omologul său turc, Tayyip Erdogan şi la "chinezii deştepţi".

Oettinger a precizat că executivul Germaniei nu arată destul entuziasm faţă de UE, mai ales când vine vorba de buget. El a afirmat că ministrul Finanţelor, social-democrat Olaf Scholz, "este şi mai strict în acest sens" decât predecesorul său conservator, Wolfgang Schauble.

Comisarul a remarcat că primul capitol în acordul coaliţiei aflată la guvernare în Germania are ca titlu "un nou început pentru Europa".

"Nu văd nimic din acest lucru în dezbaterile actuale de la Berlin. Absolut nimic", a declarat el.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a indicat miercuri seară că "România a fost și rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană, integrarea europeană și euro-atlantică fiind un proiect de țară sprijinit de toate forțele politice și de întreaga societate românească".

"În cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a dovedit entuziasm și un sprijin continuu și neechivoc pentru o Uniune puternică, stabilă și prosperă", a subliniat ministrul.

El i-a asigurat pe partenerii europeni că poziția României nu s-a schimbat în această privință. "Suntem pregătiți pentru a prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene ferm conștienți de responsabilitatea pe care o avem și dornici să demonstrăm că Europa poate fi și mai puternică decât este astăzi", a ținut să sublinieze ministrul Afacerilor Externe.

"Ne exprimăm regretul că un membru al executivului european cu atâta experiență, precum domnul Günther Oettinger, face declarații fără o acoperire bazată pe realitate. Îi reamintim domnului Oettinger că nu este normal ca un comisar european să acuze state membre ale UE fără o documentare prealabilă serioasă. Afirmațiile publice făcute de domnul comisar Oettinger promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive și echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline", a arătat Meleșcanu.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat în final că România rămâne atașată la valorile organizației în care este "membru cu drepturi depline și egale".

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI