Comisarul european pentru Agricultură, despre criza generată de importurile din Ucraina: Putem introduce oprirea temporară a importurilor a cinci produse

25 aprilie 2023, 21:40

Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură: Suntem extrem de aproape e o soluție foarte bună pentru această problemă. În momentul de față se poartă negocieri între Comisie și aceste cinci state membre. Propunerea Comisiei este să introducă o interzicere temporară a importului însă nu pentru întreaga UE, ci pentru cele 5 țări, la 5 produse: porumb, grâu, ulei de rapiță, ulei de floarea soarelui și semințe de floarea soarelui.

În ultimele luni, sectorul agricol din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria a fost puternic afectat de creşterea importurilor de produse agricole ucrainene, pentru care UE a eliminat tarifele vamale. Atunci, a fost o măsură luată pentru a sprijini Kievul în contextul invaziei ruseşti.

Problema este, însă, că o parte din produsele venite din Ucraina a rămas pe cele cinci pieţe şi a fost vândută la preţuri foarte mici, cu care producătorii locali nu au putut concura, fapt ce a generat numeroase proteste.

Luna trecută, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus, Comisiei Europene, printr-o scrisoare, unele măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene.

Ulterior, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, într-o scrisoare adresată ţărilor afectate, că va prezenta un al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite