Comisarul european Corina Crețu: S-a început absorbția fondurilor europene pentru perioada 2014-2020

18 decembrie 2017, 11:12

Peste 4 miliarde de euro din fonduri europene au intrat în România în acest an, iar anul viitor Guvernul își propune să atragă alte peste 6 miliarde.

Mai multe contracte în valoare totală de 280 de milioane de euro au fost semnate luni în prezența premierului Mihai Tudose și a comisarului european Corina Crețu.  Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea de drumuri județene, pentru infrastructură în alimentarea cu apă și pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor. Oficialul european a precizat că în perioada 2007-2013 România a pierdut 800 de milioane de euro, mai ales în sectorul transporturilor, lecție pe care speră că România a învățat-o.

Sperăm ca, odată cu experiența pe care ați dobândit-o în acești doi ani, să putem extinde acest proiect pilot și la celelalte regiuni. Vă felicit încă o dată, felicit în special regiunea de nord-vest, pentru că este una campionă. Sper ca anul viitor să ne găsim timp poate în Moldova, care este și o regiune nu doar cea mai săracă din România, ci cea mai săracă din Europa să putem evidenția ce am făcut pe teren cu experții noștri, zi de zi. S-au identificat deja proiecte concrete care să ridice standardul ce viață al cetățenilor și în această zonă„, a spus Corina Crețu.

Comisarul European a mai anunțat că a lansat în acestă săptămână o platformă pentru regiunile carbonifere, care cuprinde o strategie specială pentru Valea Jiului pentru regiune în tranziție de la zonele de minerit la o industrie dezvoltată.

Acum practic atingem viteza de croazieră, până acum au fost pregătirile pentru perioada 2014-2020, dar practic s-a început absorbția, rata de selecție în România este la nivelul celorlalte state. Deci, vă felicit, pentru faptul că, cu tot acest ritm lent cu care ați demarat exercițiul financiar, iată că putem spune că toate obiectivele pe care Guvernul României și le-a propus, le-a atins și sper că previziunile pentru anul viitor, dacă mergeți în acest ritm, sunt convinsă că se vor realiza, important este să se mențină această creștere economică, cea mai mare din UE, poate mai multă stabilitate politică ar fi benefică, a adăugat Corina Crețu.

Comisarul european a afirmat, într-un comunicat, că au fost făcute „numeroase eforturi pentru implementarea programelor finanţate prin politica de coeziune din România, iar progresele înregistrate sunt clare”. „Acestea trebuie însă continuate. Aşa cum am spus adeseori, investiţiile eficiente, ale căror beneficii pentru cetăţeni sunt vizibile rapid, reprezintă principalul argument pentru menţinerea politicii de coeziune printre politicile europene importante şi în perioada post-2020”, subliniază Corina Creţu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

În ce să investim banii economisiți. Depozite bancare sau titluri de stat

Bloomberg: Banca Transilvania cumpără OTP Bank