Contrabanda cu freon din România, în atenția Parchetului European. Ministerul Mediului spune că a sesizat DNA

4 august 2022, 17:55

Activiștii de mediu de la Londra au făcut încă de anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană, prin România. Pe sub mâna, prin corupție.

 

Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai mulți traficanți, cum este Cristi din Suceava:

„Ai gaz?

De care?

404?

Da, este.

134?

134, nu. Dar dacă dau un telefon – două…dar fără 550 (lei – n.r.) nu-l dau…”

„Asta mi-a zis. Eu dau șpagă 30 de euro pentru fiecare butelie, ca să treacă. Direct la vamă!

Freonul, un gaz cu efect de seră foarte nociv pentru mediu, e folosit pentru aparatele de aer condiționat, vitrine frigorifice sau autovehicule. Uniunea Europeană încearcă să reducă utilizarea lui până în 2030 și să încurajeze alternative mai prietenoase pentru mediu, cum ar fi răcirea geotermală. UE a impus cote de import și a stabilit producători și comercianți strict reglementati. Cum prohibiția duce la contrabandă, în România traficanții au găsit teren fertil.

Activiștii de mediu au sesizat autoritățile române, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum își pun speranțele în Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Fionnuala Walravens, activistă AIM Londra: „Ne confruntăm cu criză a schimbărilor climatice și începem să înțelegem că aceste crime de mediu au un cost uriaș asupra mediului. Așa că sper ca Parchetul European să se implice”.

Ministerul Mediului a transmis, la solicitarea TVR, că a sesizat DNA cu privire la rețele de contrabandă cu freon devoalate de activiștii britanici.

Ministerul mediului, Vama și Garda de Mediu susțin că încearcă să găsească soluții pentru combaterea importurilor ilegale. O măsură ar fi creșterea amenzilor, dar și pedeapsa cu închisoarea pentru astfel de activități.

Acum trei ani, la sesizarea OLAF, autoritățile române au capturat 76 de tone de gaze fluorurate cu efect de seră. Era un transport din China, prin Turcia. Gazul urma să ajungă la cinci firme din România. Gazele ar fi avut un impact uriaș asupra mediului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite