Comemorarea victimelor Holocaustului. 81 de ani de la începerea deportării evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria

7 octombrie 2022, 08:14

La ceremonia depunerii de coroane au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunităților evreiești și rome și grupuri de elevi din București și județele limitrofe.

În luna octombrie se împlinesc 81 de ani de la începerea deportării evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în care afirmă că „teoriile conspiraţiei, distorsionarea Holocaustului, abundenţa de extremism şi radicalizare, sabotarea democraţiei sunt prezente în Europa ca parte a războiului hibrid dus de Federaţia Rusă în ţările noastre” şi că lupta cu discriminarea, antisemitismul şi xenofobia trebuie dusă pe toate planurile.

„Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, rememorează începutul deportărilor masive ale evreilor din Bucovina în Transnistria, teritoriul dintre Bug şi Nistru aflat în perioada Holocaustului sub administraţie românească. Începând cu acea zi, peste o sută de mii de evrei au fost îmbarcaţi în trenuri de marfă, purtaţi pe jos zeci de kilometri, hăituiţi, umiliţi, maltrataţi. Alte mii au sfârşit chiar în timpul acestor deportări, de epuizare, boli sau frig. Execuţiile individuale au fost, de asemenea, parte a acestui infernal transfer”, a afirmat premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că aceste realităţi au fost doar o parte a Holocaustului din România.

 

„Pogromurile, trenurile morţii, munca forţată, deportările, execuţiile, barbariile de neimaginat, politicile antisemite, rasiale şi discriminatorii, excluderile din viaţa profesională, umilinţele, deposedările de bunuri şi alte abuzuri sau crime terifiante s-au petrecut în timpul celei mai mari tragedii din istoria noastră globală”, a menţionat prim-ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite