Comemorarea pilotului-scriitor Doru Davidovici, prăbușit cu un MIG 21 în urmă cu 30 de ani

Aviația militară comemorează trei decenii de la moartea celui mai cunoscut pilot de vânătoare român de după cel de-al doilea Război mondial: Doru Davidovici. El a fost un foarte bun instructor de MIG 21, însă și un cunoscut scriitor și scenarist. Prin cărțile sale, Doru Davidovici a făcut cunoascută lumea piloților militari, foarte puțin accesibilă în perioada comunistă. Doru Davidovici s-a prăbușit cu un avion MIG 21, la întoarcerea dintr-un zbor de antrenament, în aprilie 1989.

19 Aprilie 2019, 17:24 (actualizat 19 Aprilie 2019, 20:10) |
Comemorarea unui pilot scriitor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aşa era prezentat în 1975, cel care avea să devină cel mai cunoscut pilot militar român de după al doilea război mondial. Cele 12 cărţi scrise l-au făcut cunoscut pe Doru Davidovici şi au adus un important capital de imagine întregii bresle. Piloţii formaţi în urmă cu decenii bune de Doru Davidovici îşi aduc aminte şi acum de cel care le-a fost mai mult decât un instructor de zbor. La muzeul aviaţiei, doi oameni care au adunat mii de ore pe supersonic se apropie cu emoţie de "bătrâna doamnă", avionul folosit de Davidovici pentru a forma generaţii întregi de piloţi.

Traian Rînduroi, un fost pilot care la un moment a scăpat cu viață doar pentru că s-a catapultat, își amintește că primul zbor de noapte l-a făcut cu Doru Davidovici, chiar cu dubla comandă care este acum expusă la muzeul aviației. Spune cu regret că nu toți aviatorii, care au lucrat cu cel supranumit Saint- Exupery al României, l-au și înțeles așa cum ar fi trebuit.

Aşa era prezentat în 1975, cel care avea să devină cel mai cunoscut pilot militar român de după al doilea război mondial. Cele 12 cărți scrise l-au făcut cunoscut pe Doru Davidovici și au adus un important capital de imagine întregii bresle. Piloții formăți în urmă cu decenii bune de Doru Davidovici își aduc aminte și acum de cel care le-a fost mai mult decât un instructor de zbor. La muzeul aviației, doi oameni care au adunat mii de ore pe supersonic se apropie cu emoție de "bătrână doamna", avionul folosit de Davidovici pentru a forma generații întregi de piloți.

Doru Davidovici a murit la doar 43 de ani. În 1989, cu câteva luni înainte de Revoluție, avionul cu dublă comandă în care era s-a prăbușit cu puțin timp înainte de aterizare. La 30 de ani de la accident, el rămâne cel mai cunoscut pilot de vânătoare de după 1945.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI