Comemorarea masacrului de la Otopeni. Acum 29 de ani au murit câteva zeci de militari și civili

23 decembrie 2018, 14:19

În jur de 200 supraviețuitori, rude ale victimelor și reprezentanți ai instituțiilor statului au venit la Otopeni pentru a participa la ceremonialul militar.

Oamenii au vrut să marcheze 29 de ani de la unul dintre cele mai sângeroase și absurde episoade ale Revoluției române.

40 de militari și 8 civili și-au pierdut atunci viața, deși nu făceau altceva decât să încerce să ajute.

Șeful aviației militare de atunci, Iosif Rus, ceruse celor din trupele de securitate să trimită militari care să întărească paza Aeroportului Otopeni.

În noaptea de 22 spre 23, televiziunea publică transmisese, printre multele dezinformări, inclusiv că teroriștii se pregătesc să atace aeroportul.

Dimineață, puțin după ora 6.00, trei camioane cu 82 de militari de la Școala de subofițeri din Câmpina au ajuns aproape de clădirea aeroportului. Au trecut fără probleme de toate filtrele, dar au fost atacați cu foc din trei direcții când aproape au ajuns la destinație.

Lovit serios a fost și un autobuz care aducea la lucru angajații aeroportului. Bilanțul masacrului a fost 48 de militari și civili morți și 17 răniți.

Cadavrele au zăcut pe stradă cel puțin 24 de ore, iar supraviețuitorii au fost bătuți și umiliți pe motiv că ar fi teroriști.

După ’90, a fost deschis un proces menit să îi descopere pe vinovați.

După foarte mulți ani, doi generali și un căpitan au fost condamnați la 8, 6 și respectiv 4 ani. În 2002, procurorul general a atacat aceste sentințe în sprijinul acuzaților, iar ulterior aceștia au beneficiat și de grațiere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite